Κολικοί: Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε το παιδί σας

Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το χωρίς εμφανή αιτία κλάμα του βρέφους που διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα και για πάνω από 3 εβδομάδες. Είναι μία κατάσταση αρκετά στρεσσογόνα τόσο για το βρέφος όσο και για τους γονείς του. Οι κολικοί είναι πολύ συχνοί, αφορούν το 40% των βρεφών, συνήθως ξεκινούν μεταξύ της 3ης και της 6ης εβδομάδας ζωής και υποχωρούν, όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των 3-4 μηνών. Παρά την παρουσία των κολικών, τα βρέφη είναι υγιέστατα και η ψυχοκινητική και σωματική ανάπτυξη τους φυσιολογική.

Γράφει ο
Ηλίας Μπούζιος
Παιδίατρος, Επιμελητής Παιδιατρικής Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Για την αιτία των κολικών έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες, καμία όμως δεν έχει αποδειχτεί με βεβαιότητα. Σημαντικοί επιβαρυντικοί παράγοντες φαίνεται πως είναι η υπερσίτιση του βρέφους και η κατάποση μεγάλης ποσότητας αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, η ανωριμότητα του πεπτικού μηχανισμού του γαστρεντερικού συστήματος που οδηγεί σε αυξημένη κινητικότητα του εντέρου, και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Επίσης ενοχοποιείται το κάπνισμα στο σπίτι, η κατανάλωση από τη θηλάζουσα μητέρα καφέ, σοκολάτας, μυρωδικών, λαχανικών και οσπρίων.

Η αντιμετώπιση των κολικών έχει σαν στόχο τη μείωση της διάρκειας του κλάματος. Δυστυχώς δεν είναι εύκολη γιατί δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Συνιστάται να δοκιμάσετε αρχικά:
• Να σιτίσετε το μωρό σας μέσω ειδικών μπουκαλιών και θηλών που περιορίζουν την κατάποση του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Προσπαθήστε επίσης να ταΐζετε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση (με την πλάτη όρθια) και να το βοηθάτε να ρεύεται συχνά.

• Να κρατήσετε το βρέφος στην αγκαλιά σας ή σε μάρσιπο ή να το κουνήσετε.

• Να τοποθετήσετε το βρέφος κοντά σε συνεχείς και μονότονους θορύβους που προκαλούνται από τη λειτουργία οικιακών συσκευών, όπως του σεσουάρ, του απορροφητήρα ή  της ηλεκτρικής σκούπας.

• Να δοκιμάσετε ελαφρές κυκλικές μαλακτικές κινήσεις στην κοιλιά του βρέφους, από δεξιά προς στα αριστερά, την τοποθέτηση ζεστών επιθεμάτων για μερικά λεπτά στην κοιλιά του ή να το κάνετε ένα ζεστό μπάνιο.

• Να το πάτε βόλτα με το αυτοκίνητο. Ίσως οι κραδασμοί του οχήματος βοηθήσουν το βρέφος να ηρεμήσει.

Εάν τα παραπάνω δεν βελτιώσουν τους κολικούς δοκιμάστε επίσης:

• Για τα βρέφη που θηλάζουν, οι μητέρες τους μπορούν να δοκιμάσουν μια υποαλλεργική δίαιτα, ώστε να μειωθούν οι κολικοί. Σε αυτήν αποκλείονται οι δυνητικά αλλεργιογόνες τροφές όπως είναι το γάλα, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και το σιτάρι.

• Για τα βρέφη που τρέφονται με τροποποιημένο γάλα αγελάδας συνιστάται η χορήγηση κάποιου ειδικού γάλακτος κατόπιν επικοινωνίας με τον παιδίατρο.

• Πολλά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των κολικών. Κανένα δεν είναι απόλυτα αποτελεσματικό. Σε αυτά συγκαταλέγονται διάφορα βότανα, αφεψήματα ή φάρμακα που πρέπει να χορηγούνται μετά από επικοινωνία πάντα με τον παιδίατρο.

Η περίοδος των κολικών του βρέφους προκαλεί αρκετή ανησυχία, άγχος και ενοχές στους ήδη εξουθενωμένους γονείς που αισθάνονται ότι αδυνατούν να ανακουφίσουν το βρέφος που κλαίει ασταμάτητα. Για τον λόγο αυτό να μην διστάζουν οι γονείς  να ζητούν βοήθεια από τον παιδίατρο τους, ο οποίος συζητώντας μαζί του το πρόβλημα θα τους δώσει τη λύση.