Άθληση: ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για παιδιά που αθλούνται;

Γράφει η
Αφροδίτη Τζίφα
Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων,  Διευθύντρια Παιδοκαρδιολογικής Κλινικής  & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Συνεργάτις ΥΓΕΙΑ

Δέκα με τόνο στην υγεία!

Πρωτάκι; Γυμνάσιο; Ή μήπως ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές; Σε όποια ηλικία κι αν είναι, τα παιδιά εδώ και λίγες μέρες έχουν μπει στη «ρουτίνα» της εκπαίδευσης και ζουν τις δικές τους ξεχωριστές εμπειρίες στις σχολικές αίθουσες, αλλά και στο προαύλιο, στις εκδρομές, στους χώρους άθλησης.

Μακριά απ’ το σπίτι, αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες, φίλους, ωριμάζουν μέσα από μια μακριά και δύσκολη διαδρομή. Σ’ αυτό το ταξίδι τους το πιο πολύτιμο εφόδιο είναι η υγεία τους, για να μπορέσουν απερίσπαστα και δυνατά να διαβάσουν, να μάθουν, να παίξουν, να μεγαλώσουν σωστά.

Όμως, για να έχουν την υγεία τους πρέπει να προσέχουν. Πρέπει να μάθουν τους τρόπους να την προφυλάσσουν και να την κάνουν πιο ισχυρή. Χρειάζεται εκπαίδευση σε αυτό, όχι μόνο των παιδιών αλλά και όλων μας. Το «μάθημα» της υγείας αποτελεί το σπουδαιότερο μάθημα για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς.

 

Προαθλητικός καρδιολογικός έλεγχος στα παιδιά

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς λόγος για τα πολλά οφέλη της άθλησης στη ζωή μας, που αφορούν σε όλες τις ηλικίες, αλλά ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους.  Εδώ και 2 χρόνια, ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος για τα παιδιά που ξεκινούν το δημοτικό σχολείο  δεν είναι πλέον υποχρεωτικός.
Η Ελληνική Παιδοκαρδιολογική κοινότητα υποστήριξε αυτή τη θέση και αλλαγή. Εντούτοις, είναι σημαντικό ο Παιδίατρος να έχει πάρει πλήρες ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και επί υποψίας παθολογίας στην κλινική εξέταση να παραπέμψει το παιδί για καρδιολογική εξέταση στον ειδικό.

Για την προληπτική εξέταση των αθλητών εφαρμόζονται διαφορετικά πρωτόκολλα ανά χώρα. Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία έχει συστήσει για τους αθλητές τη διενέργεια αρχικά καρδιολογικής εξέτασης και ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εφόσον υπάρχουν παθολογικά ευρήματα στα ανωτέρω, συνιστάται η διενέργεια Triplex καρδιάς, 24ωρης καταγραφής ρυθμού, δοκιμασίας κοπώσεως  κ.λπ.
Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος αιφνιδίου καρδιακού συμβάματος κατά την άθληση είναι πολύ μικρός, περίπου ένας αιφνίδιος καρδιακός θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους μαθητές και σαφώς πολύ μικρότερος από άλλα αίτια πχ. τροχαία ή άλλα θανατηφόρα ατυχήματα.  Σε μεγαλύτερα παιδιά εφηβικής ηλικίας που κάνουν πρωταθλητισμό, συνιστάται να επαναλαμβάνεται η καρδιολογική εξέταση ανά 2-3 έτη.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν κάποιες παθήσεις που δεν αναγνωρίζονται κατά την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή ακόμη και από το υπερηχοκαρδιογράφημα και η επανάληψη των εξετάσεων ετησίως δεν δύναται να τις εντοπίσει.

Πλήρης καρδιολογικός έλεγχος, εφόσον έχει γίνει εφάπαξ και τα παιδιά κάνουν φυσιολογική αθλητική δραστηριότητα και όχι πρωταθλητισμό, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί, εκτός εάν αλλάξει κάτι στην κλινική κατάσταση του παιδιού.

 

Τι εξετάζουμε στον προαθλητικό έλεγχο

Οικογενειακό ιστορικό

 • Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε νεαρή ηλικία
 • Καρδιακή νόσος σε ζώντες συγγενείς άνω των 50 ετών

Ατομικό ιστορικό

 • Καρδιακό φύσημα
 • Συστηματική υπέρταση
 • Εύκολη κόπωση
 • Συγκοπή/προσυγκοπή, ιδίως κατά την άσκηση
 • Ανεξήγητη δύσπνοια με την κόπωση
 • Προκάρδιο άλγος εκλυόμενο με την κόπωση

Φυσική εξέταση

 • Καρδιακό φύσημα (ύπτια και καθιστή θέση)
 • Μηριαίες σφύξεις (για αποκλεισμό ισθμικής στένωσης)
 • Σημεία συνδρόμου Marfan
 • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης (καθιστή θέση)

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Triplex καρδιάς

 

Ιούλιος, 2016