Όραση: ποιά είναι τα συχνότερα προβλήματα όρασης στα παιδιά;

Ο παιδικός οφθαλμός δεν είναι απλώς μια μικρογραφία του οφθαλμού του ενήλικα, αλλά βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη από την γέννηση μέχρι και περίπου την ηλικία των 9 ετών. Στην περίοδο αυτή ο οφθαλμός του παιδιού είναι ευάλωτος σε αναπτυξιακές ανωμαλίες. Προβλήματα όπως διαθλαστικά σφάλματα (ανάγκη για γυαλιά) ή στραβισμός μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της σωστής συνεργασίας των δύο οφθαλμών, και σε αμβλυωπία («τεμπέλικο μάτι»).

Γράφει η
Γεωργία Χρούσου
Παιδοοφθαλμίατρος, Διευθύντρια Παιδοοφθαλμολογικού Τμήματος Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Georgetown ΗΠΑ

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι το πιο συχνό οφθαλμολογικό πρόβλημα για τα παιδιά.  Οι ανωμαλίες αυτές είναι:
–  η μυωπία
–  η υπερμετρωπία
–  ο αστιγματισμός

Όταν υπάρχουν στον έναν μόνο οφθαλμό είναι ακόμα πιο δύσκολη η εντόπισή τους, καθώς το παιδί δεν δείχνει σημεία ότι δεν βλέπει καλά. Η έγκαιρη χορήγηση γυαλιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι επιβεβλημένη για βελτίωση της όρασης και αποφυγή αμβλυωπίας.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, τα γυαλιά μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην σωστή λειτουργία των παιδιών στην τάξη. Τα περισσότερα παιδιά των μικρών τάξεων που χρειάζονται γυαλιά, δεν παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν καλά, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω στο σχολικό πρόγραμμα και να γίνονται εσωστρεφή.

Ο στραβισμός είναι επίσης συχνός στα πρώτα χρόνια της ζωής, με τις μισές περιπτώσεις να υπάρχουν από την γέννηση. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του είναι σημαντική για αποφυγή μόνιμων προβλημάτων από την διόφθαλμη όραση και αποφυγή της αμβλυωπίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, εκτός από την αποκατάσταση της λειτουργικότητας, η έγκαιρη διόρθωση του στραβισμού αποκαθιστά την αισθητική εμφάνιση του παιδιού και αποφεύγονται τυχόν ψυχολογικές επιπτώσεις.

Για όλα τα ανωτέρω, συνιστάται η εξέταση όλων των παιδιών από οφθαλμίατρο πριν το νηπιαγωγείο ακόμα και αν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα όρασης.