Ηλιακή προστασία: Κάντε τον ήλιο φίλο των παιδιών

Ο ήλιος το καλοκαίρι «συνοδεύει» μεγάλο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων των παιδιών, με σημαντική επίδραση στον ψυχισμό τους. Είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών (μέσω της παραγωγής βιταμίνης D) και με θεραπευτικές ιδιότητες σε χρόνιες φλεγμονώδεις δερματοπάθειες της παιδικής ηλικίας (ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση).

Γράφει ο
Κυριάκος Βολονάκης
Δερματολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Δερματολογικού Τμήματος Ενηλίκων & Παίδων – Τμήμα Αισθητικής Δερματολογίας & Αντιγήρανσης DoCare ΜΗΤΕΡΑ

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί πολύ οι γνώσεις μας σχετικά με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο παιδικό δέρμα και έχουμε αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς άμυνας, οι οποίοι κινούνται σε δύο βασικούς άξονες: αντιηλιακή προστασία και ο τρόπος συμπεριφοράς στον ήλιο.
Με τον όρο αντηλιακή προστασία εννοούμε τη χρήση προϊόντων που μας παρέχει η σύγχρονη δερματοκοσμετολογία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά για το παιδικό δέρμα:

  • Προστασία ευρέος φάσματος τόσο στη UVB όσο και στη UVA ακτινοβολία.
  • Ασφάλεια στη χρήση.
  • Καλλυντική αποδοχή, ανθεκτικότητα στο νερό, με καλή απορρόφηση από το δέρμα.
  • Δείκτη προστασίας SPF >30. Ο λόγος που επιλέγουμε υψηλούς δείκτες στα παιδιά έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ δεν χρησιμοποιείται επαρκής ποσότητα και δεν ανανεώνεται με την συχνότητα που πρέπει. Σωστή προστασία επιτυγχάνεται με ποσότητα 2 mg/cm2 επιφάνειας δέρματος (ο μέσος όρος χρήσης είναι 0,5 -1 mg/cm2 επιφάνειας δέρματος), ενώ η σωστή ανανέωση προϋποθέτει να γίνεται ανά δύο ώρες, όταν το δέρμα παραμένει στεγνό, και ανά μία ώρα, όταν το δέρμα ιδρώνει ή έρχεται σε επαφή με νερό.
    Σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών πρέπει να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση και παραμονή στον ήλιο. Προτιμώνται φυσικοί τρόποι σκίασης του δέρματος (καπέλο, σκέπαστρο στο καρότσι, ρουχισμός). Σε μεγαλύτερα παιδιά επιπλέον επιλέγουμε αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα (οξείδιο του τιτανίου) ή σύγχρονα αντηλιακά με χημικά φίλτρα ευρέος φάσματος (UVB, UVA), τα οποία φέρουν πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς υγείας και θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή.
    Αντιηλιακή προστασία παρέχουν και τα ρούχα. Όσο πυκνότερη ύφανση και όσο πιο σκούρο το χρώμα ενός υφάσματος τόσο μεγαλύτερη είναι προστασία απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και ειδικά ρούχα με υψηλή προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία, κατάλληλα και αποτελεσματικά τόσο μέσα όσο και έξω από το νερό.

Κανόνες συμπεριφοράς

Εξίσου σημαντικός με την αντιηλιακή προστασία είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε στα παιδιά να συμπεριφέρονται στον ήλιο, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν συνείδηση αντηλιακής προστασίας. Η εφαρμογή του αντηλιακού επιβάλλεται να γίνεται από το σπίτι και να αποτελεί μέρος της προετοιμασίας για την εξόρμηση στη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό το αντηλιακό έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να δράσει (20-30 λεπτά), η εφαρμογή του γίνεται με ευχαρίστηση και όχι καταναγκαστικά, όπως συνήθως συμβαίνει στην παραλία. Προστασία από τον ήλιο επιβάλλεται σε κάθε δραστηριότητα που υπερβαίνει τα 15 λεπτά συνεχόμενης έκθεσης (παιχνίδι στο γήπεδο, περίπατος, ποδηλασία), σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος, χωρίς να ξεχνάμε τη μύτη και τα αυτιά. Η σωστή συμπεριφορά στον ήλιο προϋποθέτει καπέλο με φαρδύ γείσο, γυαλιά ηλίου και φυσικά αποφυγή παραμονής στον ήλιο κατά το διάστημα 11:00 έως 16:00.
Ζούμε σε μια χώρα με έντονη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σημαντικό, αντί να μιλάμε πλέον για τους κινδύνους από την έκθεση στον ήλιο, να μιλάμε για τους κινδύνους όταν δε λαμβάνονται τα σωστά μέτρα προστασίας.

Μάϊος 2017