Παχυσαρκία και στυτική δυσλειτουργία

Η παχυσαρκία, απότοκος κυρίως του σύγχρονου τρόπου ζωής, ενδημεί στις δυτικού τύπου κοινωνίες φτάνοντας να προσβάλλει έως και το 30% του πληθυσμού. Με το σύνολο των μεταβολών που προκαλεί στον οργανισμό, θεωρείται νόσος αλλά και βασική αιτία τουλάχιστον δύο κλασικών παραγόντων που θίγουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων, της αρτηριακής υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη.

Γράφει ο
Αθανάσιος Αγγελής
Καρδιολόγος, Επιμελητής A΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΜΗΤΕΡΑ

Ειδικότερα στον ανδρικό πληθυσμό, σχετίζεται και με τη στυτική δυσλειτουργία, που ουσιαστικά αποτελεί πρώιμη μορφή αγγειακής βλάβης, αφού στην πλειονότητα των περιπτώσεων αντιπροσωπεύει διαταραχή στη ακεραιότητα του ενδοθηλίου, του οργάνου που επενδύει τα αγγεία και συνεισφέρει στην ομαλή ροή του αίματος προς τους ιστούς και αποφυγή της θρόμβωσης. Έτσι, τα μικρά αγγεία της πεϊκής κυκλοφορίας γίνονται εκφραστές αρχόμενης αθηρωμάτωσης, της διαδικασίας που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη και στα αγγεία της καρδιάς.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό στους παχύσαρκους είναι διάφοροι και, εκτός από το ενδοθήλιο, που είναι ο τελικός αποδέκτης των όσων συντελούνται, περιλαμβάνουν τη διαταραχή μεταβολισμού της γλυκόζης, ορμονικές μεταβολές με βασικό εύρημα τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, την υποκλινική φλεγμονή, τη σταδιακή ανάπτυξη αρτηριακής υπέρτασης και τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων του ορού.

Οι επιπτώσεις όμως δεν αφορούν μόνο το καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά επεκτείνονται και στον ψυχισμό, θίγοντας την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση των πασχόντων, που συχνά αποφεύγουν να συζητήσουν το πρόβλημα με τον γιατρό.

Η απώλεια σωματικού βάρους, βελτιώνοντας τις παθολογικές παραμέτρους που αναφέρθηκαν, βοηθά και στη στυτική λειτουργία και, το κυριότερο, στην καλύτερη πρόγνωση του παχύσαρκου ασθενούς. Ο διάλογος μεταξύ ασθενή και ιατρού, η ιατρική γνώση, το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και ο κατάλληλος εργαστηριακός έλεγχος αποτελούν βάση για καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Παρακολουθείστε την σχετική ομιλία του κου Αθάνασιου Αγγελή στην Ημερίδα: ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ. Νόσος και Απειλή. Νεώτερες Εξελίξεις, που πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Μαρτίου 2018.