Νικήστε τις ρυτίδες και τις ραγάδες!

Η γήρανση είναι η φυσική εξέλιξη κάθε ζωντανού οργανισμού. Εκφυλιστικές αλλοιώσεις υφίστανται όλα τα κύτταρα του οργανισμού, όμως άμεσα ορατές είναι μόνο αυτές στο δέρμα, το οποίο γίνεται πιο λεπτό, ξηρό, χάνει την ελαστικότητα και τη λάμψη του, χαλαρώνει και εμφανίζει ρυτίδες.

Γράφει η
Λάουρα Καρανφίλ – Μανέ
Δερματολόγος, Επιστ. Συνεργάτις DoCare Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας & Αντιγήρανσης ΜΗΤΕΡΑ

Ο βαθμός γήρανσης του δέρματος ποικίλλει, διότι παρεμβαίνουν και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η έκθεση στον ήλιο, τυχόν ορμονικές διαταραχές, οι συνθήκες ζωής. Επιπρόσθετα, «ιδιαίτερες» καταστάσεις, όπως η εμφάνιση ραγάδων σε άτομα με γενετική προδιάθεση που δέχονται απότομες αυξομειώσεις του βάρους τους (π.χ. κατά την κύηση, ορμονικές διαταραχές), επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σημαντικού αριθμού του γυναικείου πληθυσμού.

Τα σημάδια του χρόνου αντιμετωπίζονται πλέον με πολλές μεθόδους, περισσότερο ή λιγότερο επεμβατικές. Σήμερα δίνουμε μεγάλη σημασία στις λεγόμενες συνδυαστικές θεραπείες. Στόχος τους είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με όσο το δυνατόν περισσότερες προσεγγίσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μακράς διάρκειας.

Πώς αντιμετωπίζονται

Για την αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος, το οποίο εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα.

  • Για τις λεπτές ρυτίδες προσώπου συνήθως αρκεί η εντατική τοπική αγωγή. Ένα ελαφρύ peeling είναι δυνατόν να απαλύνει τις ήπιες λεπτές ρυτίδες και μπορεί να συνοδεύσει ή να ακολουθήσει κάθε άλλη μικροεπεμβατική μέθοδο. Το προϊόν

Hydra-Exfoliator (σύνθεση που περιέχει αζελαϊκό και γαλακτικό οξύ – Multi AHA) είναι ένα χρήσιμο όπλο για ένα ανακουφιστικό ήπιο χημικό peeling. Είναι αποδεδειγμένο ότι ο συνδυασμός Macelignan (ένωση πολυφαινολών μοσχοκάρυδου) με την L-ορνιθίνη αυξάνει τον όγκο του λιπώδους ιστού, λειαίνοντας τις ρυτίδες και τις γραμμές έκφρασης. Ως αποτέλεσμα αυτός ο συνδυασμός μιμείται τη μέθοδο Lipofilling (χρησιμοποιείται στην πλαστική χειρουργική και έχει ως στόχο το γέμισμα των ρυτίδων του προσώπου, καθώς επίσης και την αποκατάσταση της πυκνότητάς του), εξασφαλίζοντας τη λείανση των ρυτίδων χωρίς ένεση. Επίσης, η συνύπαρξη συζευγμένοu υαλουρονικού οξέος και βιταμινών δρα εκ των έσω γεμίζοντας τις ρυτίδες και εξασφαλίζοντας την ενυδάτωση των ιστών. Όλα αυτά τα συστατικά βρίσκονται ενσωματωμένα στον ορό Miracle Wrinkle Correctοr-Beatific, ο οποίος περιέχει και το προηγμένο αντιγηραντικό σύμπλεγμα Youthgene Pro C με Αlaria SP και άλλα 3 πολύτιμα συστατικά ενκαψυλιωμένα σε νανολιποσώματα, παρέχοντας την άμυνα ενάντια στη φθορά της επιδερμίδας και αναστέλλοντας τη διαδικασία της γήρανσης.

  • Όταν οι ρυτίδες έχουν μεγαλύτερο βάθος και το δέρμα είναι πιο ταλαιπωρημένο, καλό είναι να γίνει ένας πιο ενισχυμένος θεραπευτικός συνδυασμός, π.χ. τοπική αγωγή με το Fraxel laser. Το Fraxel στοχεύει στην ενεργοποίηση παραγωγής κολλαγόνου από τους ινοβλάστες του χορίου (της μεσαίας στοιβάδας του δέρματος), με αποτέλεσμα την ανάπλαση του δέρματος και τη μείωση του βάθους των ρυτίδων. Η ενέργεια που εκπέμπουν οι μικροσκοπικές ακτίνες του laser, φθάνοντας στο χόριο, ενεργοποιεί τους ινοβλάστες ως προς τη σύνθεση ινών κολλαγόνου, οι οποίες «ωριμάζοντας», μειώνουν το βάθος των ρυτίδων και βελτιώνουν την όψη του δέρματος. Επομένως, ο ορός συνδυασμένος με το Fraxel στις βαθιές και διάχυτες ρυτίδες, μπορεί να εξασφαλίσει ένα τέλειο αποτέλεσμα, αποφεύγοντας τις ενέσεις.
  • Για τις ραγάδες, ειδικά όταν είναι πρόσφατες (ερυθρές), όπως και για την πρόληψη της εμφάνισής τους, συνήθως αρκεί μια κατάλληλη τοπική αγωγή. Το τριπλό σύμπλεγμα με εκχύλισμα φρούτου Crowberry, εκχύλισμα οργανικού Marrubium και Palmitoul tripeptide-5, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και των ελαστικών ινών, επιδιορθώνοντας τις βλάβες (ραγάδες) στον εξωκυττάριο χώρο και προστατεύοντας από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, τα συστατικά αυτά, τα οποία εμπεριέχονται στην κρέμα Beatific-Stretch Marks Repair, διατηρούν την επιδερμίδα ενυδατωμένη και ελαστική. Χάρη στην τεχνολογία Algicare-C, με την ισχυρή συλανόλη AlgiciumC, την πανθενόλη και τη βιταμίνη Ε, η κρέμα προστατεύει την επιδερμίδα από μελλοντικές ραγάδες, παρέχει αντιφλεγμονώδεις και περιποιητικές ιδιότητες και βελτιώνει την υφή και τη φωτεινότητα της επιδερμίδας.
  • Όταν οι ραγάδες είναι παλιές (λευκές) ή ευμεγέθεις (με αυξημένη ποσότητα ουλώδους ιστού), η τοπική αγωγή δεν αρκεί. Εδώ η εφαρμογή πολλών συνεδριών Fraxel laserθεωρείται η θεραπεία εκλογής, ενώ η τοπική αγωγή έρχεται να συμπληρώσει με άψογο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα. Το Fraxel laser παράγει, μέσω χιλιάδων μικροδεσμών laser, μικροσκοπικές βαθιές στήλες ανάπλασης στο δέρμα, αντικαθιστώντας τα παλιά επιδερμιδικά κύτταρα (στην περίπτωσή μας τον ου-λώδη ιστό των ραγάδων) με νέα φυσιολογικά κύτταρα, αποκαθιστώντας την υφή του δέρματος. Τα συστατικά της κρέμας Stretch Marks Repair ενισχύουν τη δράση του Fraxel Laser, μειώνουν το χρόνο αποθεραπείας (λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της) και προ- φυλάσσουν από την εμφάνιση νέων ραγάδων.