Μητρικός Θηλασμός: Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αποστείρωσης τμημάτων θηλάστρου;

Γράφει η
Ομάδα Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Η αποστείρωση των τμημάτων του θήλαστρου (μπουκάλια, χοάνες), έχει ως στόχο την προστασία του ανώριμου ανοσοποιητικού συστήματος του νεογνού από βακτηρίδια που μπορεί να κρύβονται στα αντικείμενα αυτά.

Τα βήματα της αποστείρωσης ακολουθούνται ως εξής:

Βήμα 1ο
Πριν από κάθε αποστείρωση των τμημάτων του θήλαστρου πρέπει να πλένονται προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο εσωτερικό των μπουκαλιών, για το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ειδική βούρτσα καθαρισμού. Αφού ξεπλυθούν  τα σκεύη με τρεχούμενο νερό, είναι έτοιμα προς αποστείρωση.

Βήμα 2ο
Η αποστείρωση των τμημάτων του θήλαστρου πραγματοποιείται με δύο τρόπους:
Α. Με βρασμό
Β. Με τη χρήση αποστειρωτών

2Α / Με βρασμό
Η αποστείρωση με βρασμό, πραγματοποιείται σε μια μεγάλη κατσαρόλα
με νερό τόσο ώστε να καλύπτει όλα τα αντικείμενα που βράζονται. Η
αποστείρωση των σκευών ολοκληρώνεται σε 10 λεπτά από τη στιγμή
έναρξης του βρασμού του νερού.

2Β/ Με χρήση αποστειρωτών
Η αποστείρωση των σκευών με αποστειρωτή, πραγματοποιείται τοποθετώντας τα τμήματα του θηλάστρου στις ειδικές υποδοχές του αποστειρωτή και προσθέτοντας την αναγραφόμενη στις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή ποσότητα νερού. Σημαντικό είναι τα ανοίγματα των σκευών να είναι τοποθετημένα προς τα κάτω στον αποστειρωτή.
Συστήνεται να ακολουθούμε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Σημαντική σημείωση!

  • Ποτέ δεν αγγίζουμε τα σκεύη από τις εσωτερικές τους επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με το μητρικό γάλα.
  • Ακολουθούμε κανόνες υγιεινής πριν από την διαδικασία της αποστείρωσης,  που συνίσταται σε σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Βήμα 3ο
Τα τμήματα του θηλάστρου που έχουν αποστειρωθεί μπορούν:
-  Να  χρησιμοποιηθούν άμεσα (αλλά αφού κρυώσουν) για τη χρήση θήλαστρου.
 – Να  διατηρηθούν  αποστειρωμένα για 24 ώρες τοποθετώντας τα στο πίσω μέρος της συντήρησης του ψυγείου.

Το ΜΗΤΕΡΑ, είναι το μοναδικό Ιδιωτικό Νοσοκομείο της χώρας που έχει χαρακτηριστεί ως «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη» (Baby Friendly Hospital), εφαρμόζοντας τις αρχές που απαιτούνται από την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  (Π.Ο.Υ.) για το Μητρικό Θηλασμό. Η πρωτοβουλία για τα φιλικά προς τα βρέφη μαιευτήρια είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα  του ΠΟΥ και της UNICEF σύμφωνα με την οποία ένα μαιευτήριο για να πληροί τις προϋποθέσεις να φέρει την διάκριση  BFH (Baby Friendly Hospital) θα πρέπει να εφαρμόζει τα 10 βήματα για Επιτυχή Μητρικό Θηλασμό και να εναρμονίζεται με τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Υποκαταστάτων Μητρικού Γάλακτος.

Με σεβασμό στη μητέρα και το παιδί και με αφοσίωση στην άριστη παροχή μαιευτικών υπηρεσιών το ΜΗΤΕΡΑ εφαρμόζει όλες τις προϋποθέσεις της Πρωτοβουλίας BFH οι οποίες περιλαμβάνονται στην Γραπτή Πολιτική του για τον Μητρικό Θηλασμό και υλοποιούνται από το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του.

Απρίλιος, 2016