Κυτταρίτιδα: τώρα πια, μπορεί να νικηθεί!

Το καλοκαίρι πλησιάζει και ίσως αναρωτιέστε αν υπάρχει λύση, ώστε να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα προτού βγείτε στις παραλίες.

Γράφει η
Γεωργία Χ. Κανελλοπούλου
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Τμήματος Αισθητικής Δερματολογίας & Αντιγήρανσης DoCare ΜΗΤΕΡΑ

Είναι γεγονός ότι η κυτταρίτιδα αποτελεί μια πάθηση-κατάσταση του δέρματος που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες (περίπου το 90% αυτών), από το τέλος της εφηβείας και, συνήθως, για όλη τους τη ζωή. Αποτελεί ένα αμιγώς αισθητικό πρόβλημα (χωρίς κινδύνους για τη γενικότερη υγεία του σώματος) και, όπως γνωρίζουμε, εμφανίζεται ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν επιπλέον κιλά ή όχι, ακόμα και σε πολύ αδύνατες γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά και προσέχουν τη διατροφή τους. Οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οφείλεται σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής δομής στις λιποαποθήκες του σώματος. Συγκεκριμένα, η προβληματική αιματική και λεμφική κυκλοφορία στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό ευνοεί την ανομοιογενή συγκέντρωση λίπους αλλά και νερού στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να γίνεται σκληρός και ανελαστικός κατά τόπους και να δημιουργείται η χαρακτηριστική εικόνα στο δέρμα που μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού.

Με την πάροδο του χρόνου, η κυτταρίτιδα τείνει να γίνεται όλο και πιο έντονη στα σημεία που έχει εκδηλωθεί, τα οποία ως επί το πλείστον είναι οι γλουτοί, οι μηροί, η κοιλιά, οι γάμπες και οι βραχίονες. Για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ενοχοποιούνται πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, οι διαταραχές στην κυκλοφορία των κάτω άκρων (οιδήματα, κιρσοί, ευρυαγγείες), ο σύγχρονος τρόπος καθιστικής ζωής και η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, αναψυκτικών, το κάπνισμα και τα πολύ στενά ρούχα.

Τι μπορεί να κάνει ο δερματολόγος μου;

Απ’ όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας περιλαμβάνει πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Το ευχάριστο είναι ότι χάρη στις νεότερες μεσοθεραπείες σώματος, φαίνεται ότι πλέον υπάρχει λύση μόνιμη, μη επεμβατική και ανώδυνη.
Ο δερματολόγος σας είναι εκείνος που θα αναλάβει να συντονίσει τις θεραπείες, εκτιμώντας τη βαρύτητα του προβλήματος (σε ποιο στάδιο είναι η κυτταρίτιδα που έχετε), επιλέγοντας το κατάλληλο για την περίπτωσή σας κοκτέιλ δραστικών ουσιών (βιταμίνες, αμινοξέα, καφεΐνη, υαλουρονικό οξύ, αντιοξειδωτικοί παράγοντες κλπ.) και ορίζοντας τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα (πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν, κάθε πότε πρέπει να γίνονται και ποια θεραπεία συντήρησης θα ακολουθηθεί στο τέλος). Η μεσοθεραπεία περιλαμβάνει πολλαπλές μικρές ενέσεις στην πάσχουσα περιοχή και διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Τι παραπάνω μπορώ να κάνω, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της ιατρικής μεσοθεραπείας;

Ανάλογα με την πρόοδο των θεραπειών, ο δερματολόγος θα σας συμβουλεύσει εάν και σε πόσο χρονικό διάστημα μετά τη μεσοθεραπεία θα ήταν δόκιμο να γίνουν και κάποιες συνεδρίες LPG-Endermologie (ανώδυνο και μηχανικό lipomassage για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, τη μείωση της κατακράτησης υγρών και την καλύτερη διάχυση των ουσιών της μεσοθεραπείας).
Επίσης, και πάντοτε κατά περίπτωση, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει κάποιες συνεδρίες RF (ραδιοσυχνοτήτων) για τυχόν δερματική χαλάρωση ή κρυολιπόλυσης, εάν συνυπάρχει τοπικό πάχος. Στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των μεσοθεραπειών, ο δερματολόγος θα σας συνταγογραφήσει μια κρέμα που καλό θα ήταν να εφαρμόζετε καθημερινά στο δέρμα.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η δική σας βοήθεια είναι εξίσου απαραίτητη και χωρίς αυτήν η κυτταρίτιδα μπορεί να υποτροπιάσει. Ξεκινήστε από σήμερα να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ημερησίως, περιορίστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, αλκοόλ και καφεΐνης, αυξήστε την καθημερινή αερόβια άσκηση (πχ. περπάτημα) και αποφύγετε τα πιεστικά ρούχα.