Κρυομυόλυση: Πρωτοποριακή θεραπεία των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας

Γράφει ο
Δρ. Μάριος Μαρκόπουλος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας και αποτελούν μια από τις συνηθέστερες παθήσεις των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς αφορούν περίπου 4 στις 10 γυναίκες. Είναι μέχρι σήμερα η συνηθέστερη αιτία αφαίρεσης της μήτρας πριν την εμμηνόπαυση.

Η αδενομύωση είναι μια καλοήθης πάθηση της μήτρας που αφορά σε διαταραχή της αρχιτεκτονικής του τοιχώματός της και παρατηρείται περίπου στο 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζει διάφορες μορφές και μπορεί να είναι εστιακή ή διάχυτη. Η αδενομύωση συχνά συνυπάρχει με άλλες καλοήθεις παθήσεις, όπως τα ινομυώματα της μήτρας και την ενδομητρίωση. Η αδενομύωση συχνά προσομοιάζει απεικονιστικά με τα ινομυώματα της μήτρας και προκαλεί παρόμοια με αυτά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης περιλαμβάνουν:

 • βαριά περίοδο ή/και ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα
 • πόνο στην περίοδο ή τη σεξουαλική επαφή
 • πίεση στο έντερο και την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα χρόνιο αίσθημα βάρους ή πόνου στην κοιλιά, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες και συχνουρία
 • υπογονιμότητα

Η κατάλληλη για κάθε γυναίκα θεραπεία των ινομυωμάτων πρέπει να εξατομικεύεται και εξαρτάται από τον αριθμό, την εντόπιση και το μέγεθος των ινομυωμάτων, το είδος και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ηλικία και την επιθυμία της γυναίκας να  διατηρήσει τη μήτρα της. Η θεραπεία των ινομυωμάτων μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι συνήθως μακροχρόνια και στοχεύει στην παροδική βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης, οπότε επέρχεται συνήθως η ατροφία των ινομυωμάτων. Η μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη χειρουργική θεραπεία είχε συνηθέστερα σκοπό την αφαίρεση των ινομυωμάτων ή της μήτρας είτε με ανοικτή χειρουργική είτε λαπαροσκοπικά.

Μέχρι πρόσφατα η θεραπεία της αδενομύωσης για την αντιμετώπιση των αιμορραγιών της μήτρας και του πόνου ήταν συνηθέστερα η αφαίρεση της μήτρας. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ειδική φαρμακευτική θεραπεία της αδενομύωσης και οι περισσότερες γυναίκες μέχρι να οδηγηθούν στο χειρουργείο ή να φθάσουν στην εμμηνόπαυση ακολουθούν συντηρητική φαρμακευτική θεραπεία συνηθέστερα με χρόνια λήψη παυσίπονων και σιδήρου ή/και παροδική καταστολή των ορμονών του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Τι είναι η κρυομυόλυση;

Η κρυομυόλυση είναι μια νέα, ελάχιστα παρεμβατική θεραπεία των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης της μήτρας που επιτρέπει την ασφαλή, ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης και ταυτόχρονα την διατήρηση της μήτρας της γυναίκας.

Η κρυομυόλυση απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και ειδική εκπαίδευση και εμπειρία στην τεχνική με στόχο τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και την ασφαλή εφαρμογή της θεραπείας.

Η θεραπεία γίνεται λαπαροσκοπικά και έχει ως στόχο τη θερμική καταστροφή και συρρίκνωση των ινομυωμάτων και των εστιών της αδενομύωσης με την εφαρμογή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών σε αυτά. Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη του αριθμού και του μεγέθους των παθολογικών εστιών, ωστόσο συνήθως διαρκεί 30-45 λεπτά.  Η κρυομυόλυση ενδείκνυται σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την τεκνοποίησή τους, με συμπτωματικά ινομυώματα ή/και αδενομύωση. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά τη θεραπεία είναι ταχεία και τα ποσοστά ικανοποίησης των ασθενών πολύ υψηλά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης;

Τα πλεονεκτήματα της κρυομυόλυσης είναι σημαντικά τόσο σε σύγκριση με τη φαρμακευτική όσο και την κλασική χειρουργική θεραπεία. Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τη φαρμακευτική θεραπεία η κρυομυόλυση επιτρέπει:

 • την αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών της μακροχρόνιας χρήσης φαρμάκων
 • την αποφυγή της υποτροπής των συμπτωμάτων μετά τη διακοπή των φαρμάκων

Συγκριτικά με την κλασική ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία των ινομυωμάτων και της αδενομύωσης, η κρυομυόλυση:

 • έχει σημαντικά μικρότερη διάρκεια
 • είναι αναίμακτη
 • δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο
 • απαιτεί νοσηλεία λίγων μόνο ωρών
 • αποφεύγει τη νοσηρότητα και τις πιθανές επιπλοκές της βαριάς ή ριζικής χειρουργικής θεραπείας (αφαίρεση ινομυωμάτων, αδενομύωσης ή μήτρας)
 • επιτρέπει ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα
 • σέβεται την επιθυμία πολλών γυναικών να διατηρήσουν τη μήτρα τους

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.