Κοιλιοπλαστική- Αποκατάσταση και ομορφιά

Γράφει ο
Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου, MD, PhD
Πλαστικός Χειρουργός, Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Η κοιλιοπλαστική είναι η χειρουργική επέμβαση που έχει ως σκοπό να αφαιρέσει το λίπος και το δέρμα που περισσεύει, στο μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και να συσφίγξει τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Είναι επέμβαση που εφαρμόζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.  Στις γυναίκες γίνεται κυρίως έπειτα από μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες, για την αντιμετώπιση των ενοχλητικών ραγάδων που σχηματίζονται μετά τον τοκετό, ενώ και στα δύο φύλα αντιμετωπίζει οριστικά την έλλειψη ελαστικότητας και τη χαλάρωση του δέρματος έπειτα από απώλεια βάρους.

Με τον όρο κοιλιοπλαστική αναφερόμαστε σε τριών ειδών επεμβάσεις, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου:

  • Κλασική κοιλιοπλαστική: Είναι η αφαίρεση κοιλιακού τοιχώματος με τομή που εκτείνεται από τη μία λαγώνια ακρολοφία έως την άλλη, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε μεγάλη ποσότητα χαλαρού δέρματος που προέρχεται είτε από εγκυμοσύνες είτε από μεγάλη και απότομη απώλεια κιλών με συνέπεια τη δημιουργία της αποκαλούμενης «κρεμάμενης κοιλιάς».
  • Κυκλοτερής κοιλιοπλαστική (circumferential abdominoplasty): Είναι μία από τις πιο μεγάλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και αφορά κυρίως παχύσαρκα άτομα με πολύ μεγάλη χαλάρωση σε πολλά σημεία του σώματος. Αφαιρείται κυκλοτερώς δέρμα και λίπος γύρω από τη μέση, ενώ πολύ συχνά συνδυάζεται με ταυτόχρονη ανόρθωση γλουτών και μηρών.
  • Μίνι κοιλιοπλαστική (mini abdominoplasty) ή «Californian Tummy Tuck»: Είναι η πιο κομψή από αυτού του είδους τις επεμβάσεις, κατά την οποία γίνεται μια τομή στο κάτω τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος (παρόμοια με της καισαρικής) και αφαιρείται ένα πιο μικρό τμήμα κοιλιακής χώρας. Συνήθως εφαρμόζεται σε γυναίκες που είναι σχετικά λεπτές -μπορεί άνετα να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση- και τις απασχολούν οι ραγάδες ή οι δυσμορφίες που παρουσιάζονται στο κάτω τμήμα του κοιλιακού τοιχώματος. Η τομή είναι σχετικά μικρή και τοποθετείται σε σημείο που καλύπτεται από το εσώρουχο.

Οι επεμβάσεις αυτές απαιτούν συνήθως μία ημέρα νοσηλείας και χρόνο αποθεραπείας γύρω στις 7-10 ημέρες, αλλά προσφέρουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, ιδίως όταν εφαρμόζονται σε άτομα που έχουν τις κατάλληλες ενδείξεις.

Το κόστος της επέμβασης της κοιλιοπλαστικής ποικίλλει και εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος και από το κατά πόσο ο ή η ασθενής θα χρειαστεί mini κοιλιοπλαστική ή κανονική. Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα και με το μέγεθος της χαλάρωσης και τη διάταση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Το τελικό κόστος της επέμβασης της κοιλιοπλαστικής καθορίζεται στην ιατρική επίσκεψη, το οποίο καλύπτει όλες τις δαπάνες (εργαστηριακές εξετάσεις, αμοιβές ιατρών, κόστος χειρουργικής επέμβασης, κόστος νοσηλείας, κόστος υλικών, μετεγχειρητική φροντίδα), εκτός από την παράταση της νοσηλείας, εάν αυτή επιθυμεί ο/η ασθενής.