Καρκίνος Μαστού: διατροφική πρόληψη & διαχείριση ασθενών

Γράφουν οι
Γέραλη Μαρία – Αικατερίνη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολογος
Χρέμου Κατερίνα
Κλινική Διαιτολόγος –Διατροφολογος Υπεύθυνη Διαιτολογικού Τμήματος ΜΗΤΕΡΑ

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και η πιο συχνή κακοήθεια στις γυναίκες. Η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη της ασθένειας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Δεδομένα από δημοσιευμένες μελέτες αναφέρουν πως παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα και το σωματικό βάρος μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, καθώς και με μειωμένη επιβίωση μετά τη διάγνωση της νόσου.

Συμβουλές διατροφής

Η προσκόλληση σε ένα Μεσογειακού τύπου πρότυπο διατροφής φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη πολλών ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, και την βελτίωση της ποιότητας ζωής διαγνωσμένων ασθενών.

Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών που περιέχονται στα προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και ω-3 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, φαίνεται να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή.

Αντίθετα, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, το λίπος της διατροφής, η κατανάλωση αλκοόλ, όπως και το κάπνισμα φαίνεται να έχουν αντίθετη δράση.

Τέλος, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, καθώς και η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.

Ωστόσο, η πρόσληψη βάρους, η αλλαγή της σύστασης σώματος, λόγω της αναστολής έκκρισης των ορμονών του φύλου είναι συνήθεις παρενέργειες σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Οι αλλαγές στο μεταβολισμό, η αυξημένη όρεξη και η κατακράτηση υγρών συντελούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η παραπομπή σε κάποιον Κλινικό Διαιτολόγο είναι απαραίτητη σε αυτή την περίπτωση, καθώς η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους και η καλή κατάσταση θρέψης συμβάλλουν στην καλύτερη έκβαση της νόσου

Η θεραπεία του καρκίνου των μαστών μπορεί να προκαλέσει και άλλες παρενέργειες που επηρεάζουν τη διαιτητική πρόσληψη.

ΣυμπτώματαΔιατροφική αντιμετώπιση
Ναυτία και έμετος
  • Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων (4-6/ημέρα).
  • Προτίμηση σε στέρεα, εύπεπτα τρόφιμα που δεν έχουν έντονες οσμές.
  • Κατανάλωση κρύων τροφίμων.
  • Αποφυγή καυτερών, τηγανισμένων, πολύ γλυκών τροφίμων.
  • Μικρές βόλτες πριν το φαγητό μπορεί να βοηθήσουν.

Αλλαγές σε όσφρηση και γεύση

  • Χρήση μυρωδικών, όπως βασιλικός, ρίγανη ή μαϊντανός.
  • Μαρινάρισμα των πουλερικών και των ψαριών με χυμούς φρούτων.
  • Χρήση πλαστικών ή γυάλινων σκευών.
  • Χρήση στοματικού διαλύματος. Σχολαστική φροντίδα της στοματικής υγιεινής.
Δυσκοιλιότητα
  • Αύξηση της κατανάλωσης υγρών, σε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα.
  • Κατανάλωση ζεστού ροφήματος μία έως μισή ώρα πριν από τη συνήθη ώρα της κένωσης.
  • Αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, ρύζι αναποφλοίωτο, ξηροί καρποί)
  • Αύξηση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.
Διάρροια
  • Κατανάλωση τουλάχιστον οκτώ ποτηριών υγρών/ημέρα.
  • Συνιστάται η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού χωρίς καφεΐνη ή τεΐνη. Η καφεΐνη/τεΐνη είναι διουρητική και αυξάνει την αποβολή υγρών από τον οργανισμό.
  • Τα υγρά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος γίνονται ευκολότερα ανεκτά από τα πολύ ζεστά ή πολύ κρύα υγρά.
  • Τρώτε μικρές ποσότητες τροφής τακτικά αντί για τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.