Εγκυμοσύνη: η συμβολή και η συμβουλή της Μαίας προς τη Λεχωίδα τις πρώτες ημέρες

Γράφει η
Aσημένια Μαμάκου
ΜΑΙΑ Μαιευτικής / Γυναικολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Ο ερχομός ενός παιδιού είναι ένα σημαντικό κοινωνικό και συναισθηματικό γεγονός όχι μόνο για τη μητέρα και την οικογένεια, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

Με αφορμή τον πρόσφατο παγκόσμιο εορτασμό των μαιών και των μαιευτών, στις 5 Μαϊου, που καθιερώθηκε με απώτερο στόχο να αφυπνίσει το δημόσιο αίσθημα για τις καταστάσεις που σχετίζονται με την υγεία της γυναίκας, στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία, θα προσπαθήσουμε συνοπτικά να σας παρουσιάσουμε την συμβολή της μαίας προς τη λεχωίδα, ιδαίτερα κατά τις πρώτες στιγμές της παραμονής της στο Μαιευτήριο.

Δύο με τρεις ώρες λοιπόν μετά τον τοκετό, η λεχωίδα μεταφέρεται στο δωμάτιο νοσηλείας. Κατά την παραμονή της εκεί, το καθήκον της μαίας είναι να επιβλέπει, να φροντίζει και να συμβουλεύει τη γυναίκα, όπως και να φροντίζει και το νεογέννητό της. Με την εμπειρία και τις ικανότητες που διαθέτει, μπορεί να διαγνώσει πιθανές ανωμαλίες στη μητέρα και στο νεογνό, και να καλέσει άμεσα ιατρική βοήθεια ή ακόμα και να εκτελέσει μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απουσίας αυτής.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της μαίας στη σωστή ενημέρωση και βοήθεια της λεχωίδας στο μητρικό θηλασμό. Mε την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, προλαμβάνονται προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσει η θηλάζουσα μητέρα, ενώ καταλυτικός είναι ακόμη ο ρόλος της στην καταπολέμηση αυτών, όταν εμφανιστούν.

Η μαία συνεργάζεται με τους γονείς. Τόσο με τη μητέρα, όσο και με τον πατέρα. Τους βοηθάει να κατανοήσουν αυτή την καινούργια ζωή που κρατούν στα χέρια τους και να συνεργαστούν για να την μεγαλώσουν. Ο τρόπος με τον οποίο η μαία τους μιλάει και τους καθοδηγεί, την υποχρεώνει να μην επιβάλλει “de facto” καταστάσεις, αλλά να ενημερώνει τους γονείς με σαφήνεια, ειλικρίνεια και τεκμηριωμένα. Στο ΜΗΤΕΡΑ στα πλαίσια του σεμιναρίου λεχωίδων, που πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, εντός των χώρων της Κλινικής, οι λεχωίδες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν τόσο από μαίες, όσο και από άλλους επιστήμονες για τα παραπάνω θέματα.

Βασικό μέλημα της μαίας είναι η ψυχική ηρεμία και η σωματική υγεία της μητέρας αλλά και του μωρού της. Μόνο όταν η λεχωίδα είναι ήρεμη και χαλαρή μπορεί να βιώσει την κάθε στιγμή της λοχείας και να εκπληρώσει τις δικές της ανάγκες, αλλά κυρίως και τις ανάγκες του μωρού της.

Εν κατακλείδι, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις της μαίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της λεχωίδας στο Μαιευτήριο είναι πολλές και πολυσύνθετες. Είναι επιστήμονας αλλά πάνω από όλα θα πρέπει να είναι άνθρωπος. Στο χώρο της Κλινικής όπου εργάζεται, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να εφαρμόζει αποτελεσματικά τις οδηγίες που έχει λάβει από τη Νοσηλευτική Διεύθυνση για την καθημερινή φροντίδα της λεχωίδας και του μωρού, ενώ παράλληλα θα πρέπει να λαμβάνει πάντοτε υπόψη την εμπειρία της και τις ανάγκες των λεχωίδων που φροντίζει.