Σχολείο: η πρώτη μέρα στο σχολείο. Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;

 

Γράφει ο
Ηλίας Μπούζιος 
Παιδίατρος
Επιμελητής Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ 

Το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του και πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η πρώτη ημέρα του παιδιού στο σχολείο είναι από τις σημαντικότερες στιγμές όλης της οικογένειας.  

Πολλά παιδιά εγκαταλείπουν για πρώτη φορά τη θαλπωρή της οικογένειας και καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα καινούργιο, εντελώς διαφορετικό περιβάλλον. Οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι αδιαμφησβήτητα γεμάτες έντονα συναισθήματα και καινούργιες εμπειρίες. Είναι φυσικό τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους να έχουν άγχος για τη μεγάλη αυτή μέρα. 

Οι γονείς μπορούν να προετοιμάσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο ξεκίνημά τους ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές: 

  • Επισκεφτείτε τον Παιδίατρο για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του παιδιού σας. Εκτός από τη συμπλήρωση του πιστοποιητικού υγείας θα πραγματοποιηθεί πλήρης κλινική εξέταση, καταγραφή ύψους και βάρους, έλεγχος εμβολίων, καθώς και θα συζητήσετε μαζί του όποια θέματα ή ανησυχίες έχετε για το παιδί σας (π.χ. διατροφή, άθληση).
  • Προετοιμάστε το παιδί σας για την καθημερινότητα του σχολείου. Μιλήστε του για τη δική σας πρώτη φορά στο σχολείο, αξιοποιήστε την εμπειρία του μεγαλύτερου αδερφού ή ενός μικρού φίλου του. Πηγαίνετε μαζί να αγοράσετε τα σχολικά είδη και βοηθήστε το να ετοιμάσει την τσάντα του. Επιτρέψτε του να πάρει μαζί του κάποιο αγαπημένο αντικείμενο από το σπίτι. 
  • Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο, αν είναι δυνατόν, επισκεφτείτε το μαζί του προκειμένου να εξοικειωθεί με τους χώρους. Είναι σημαντικό να γνωρίσει την αίθουσα που θα κάνει μάθημα, την τραπεζαρία, τις τουαλέτες, την αυλή και αν είναι δυνατόν και το δάσκαλό του. 
  • Δώστε του χρόνο να ξυπνήσει και να ετοιμαστεί με την ησυχία του. Ετοιμάστε του ένα ελαφρύ αλλά δυναμωτικό πρωινό. 
  • Αν μπορείτε συνοδεύστε το μέχρι το σχολείο και καθίστε λίγο μαζί του πριν χτυπήσει το κουδούνι. Αποχαιρετήστε το με ένα φιλί και εξηγήστε του την αναγκαιότητα της μάθησης αλλά και τις ευκαιρίες για νέους φίλους και παιχνίδια.
  • Η επιστροφή του από το σχολείο είναι το ίδιο σημαντική με την αναχώρηση. Υποδεχθείτε το με αγκαλιές και φιλιά και επιβραβεύστε το με το αγαπημένο του φαγητό ή μια λιχουδιά. Ρωτήστε το για αυτή τη σημαντική μέρα και ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τις εμπειρίες της πρώτης μέρας μαζί σας. 

Είναι σημαντικό λοιπόν να είστε θετικοί, αισιόδοξοι και καθησυχαστικοί. 

Καλή σχολική χρονιά! 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.