Γυναικολογικά θέματα μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών!

Φτάνοντας στο τέλος του καλοκαιριού  ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με κάποια γυναικολογικά προβλήματα που τις  ταλαιπωρούν και κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επανένταξη τους στην καθημερινότητα.

Γράφει ο
Στέλιος Μουρτζάκης
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Ίσως το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η κολπίτιδα, που μπορεί να είναι είτε μυκητιασικής, είτε βακτηριακής αιτιολογίας. Συνήθως εκδηλώνεται με αίσθημα φαγούρας και καύσου, καθώς και  ερυθρότητα και ευαισθησία των έξω γεννητικών οργάνων.

Τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από αυξημένες κολπικές εκκρίσεις με διαφορετικό χρώμα, υφή και οσμή από το συνηθισμένο,  ενώ μπορεί να προκαλέσουν πόνο στη επαφή και στην  ούρηση.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο βασικός υπεύθυνος των κολπικών λοιμώξεων είναι ο μύκητας Candida Albicans, που αποικίζει φυσιολογικά τον κόλπο, όταν όμως διαταράσσεται η τοπική χλωρίδα, προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα.

Ευτυχώς η θεραπεία είναι συνήθως απλή με συνδυασμό  κανόνων υγιεινής, είτε με τοπική ή συστηματική, από το στόμα, θεραπεία  με εξαιρέσεις όπου οι μυκητιάσεις μπορεί να είναι είτε  εμμένουσες είτε να  υποτροπιάζουν οπότε και η θεραπεία τους είναι πιο σύνθετη.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και τις βακτηριακές κολπίτιδες όπου ο αιμόφιλος του κόλπου είναι ο πλέον συνηθισμένος μικροοργανισμός, που προκαλεί ενοχλήσεις και χρίζει θεραπείας.

Καλό θα ήταν εδώ να τονίσουμε ότι θα ήταν προτιμότερο η κολπίτιδα να διαγιγνώσκεται και να θεραπεύεται μετά από επίσκεψη σε γυναικολόγο ή  εργαστηριακό έλεγχο.

Συχνό πρόβλημα μετά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί η λοίμωξη του ουροποιητικού είτε ως απλή κυστίτιδα, είτε ως ανιούσα ουρολοίμωξη. Λόγω της ανατομίας, της αυξημένης εφίδρωσης, της αφυδάτωσης, της αυξημένης πρόσληψης αλκοόλ  αλλά και των αλλαγών της προσωπικής υγιεινής σε περίοδο διακοπών το συγκεκριμένο πρόβλημα απασχολεί αρκετές γυναίκες.

Εμφανίζεται κυρίως ως:

  • συχνοουρία
  • δυσκολία κατά την ούρηση
  • πόνος και κάψιμο ακόμα και σαν αίσθημα βάρους στην περιοχή της κάτω κοιλίας
  • κάποιες φορές συνοδεύεται από πυρετό.

Οι γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγή στο χρώμα, στην οσμή αλλά και στην πυκνότητα των ούρων, ενώ μπορεί και να εμφανιστεί μικρή ποσότητα αίματος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Η διαδικασία της διάγνωσης ξεκινάει από την υποψία που τίθεται από τα κλινικά συμπτώματα οπότε και πρέπει να πραγματοποιείται μια γενική εξέταση ούρων και σε περίπτωση που αυτή είναι θετική ακολουθείται, με το ίδιο δείγμα, καλλιέργεια ούρων για την ταυτοποίηση του μικροβίου και από αντιβιόγραμμα ώστε να βρεθεί η σωστή αντιβιοτική θεραπεία.

Η αντιβιοτική θεραπεία θα πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη πρόσληψη υγρών, ενώ επικουρικά μπορεί να είναι χρήσιμα συμπληρώματα  διατροφής (σε μορφή χαπιών ή χυμός από κράνα σε περίπτωση Ε.COLI).

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αποδεδειγμένο, ότι ειδικά στις νεότερες ηλικίες αυξάνεται η σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και οι λεγόμενες «ευκαιριακές σχέσεις». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έξαρση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ( ΣΜΝ ) που συνήθως κάνουν  την εμφάνιση τους ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα.

Τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι

  • Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV), οι  ερπητικές λοιμώξεις, τα χλαμύδια και τα μυκοπλάσματα.
  • Ο HPV μπορεί να είναι ασυμπτωματικός, να προσβάλλει τον τράχηλο ή και να εμφανιστούν τα χαρακτηριστικά  οξυτενή κονδυλώματα.
  • Όσον αφορά στον έρπητα γεννητικών οργάνων, αρχικά δημιουργούνται μικρές φυσαλίδες  στην  περιοχή των γεννητικών οργάνων ή και του πρωκτού. Στη συνέχεια οι φυσαλίδες  αυτές σπάνε, δημιουργώντας έλκη του δέρματος που συνοδεύονται από κνησμό και πόνο.
  • Τα χλαμύδια με τη σειρά τους είναι τις περισσότερες φορές ασυμπτωματικά, μπορούν όμως και να προκαλέσουν  πυελική φλεγμονή με πυρετό  και μακροπρόθεσμα περιτοναϊκές συμφύσεις και υπογονιμότητα.
  • Στην κατηγορία των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ανήκουν επίσης η σύφιλη, η γονόρροια, οι ηπατίτιδες Β και C και ο ιός HIV των οποίων όμως η μετάδοση τους είναι πιο δύσκολη.

Σημαντικό είναι για τα τυχόν προβλήματα που προκύπτουν να επικοινωνούμε ή να επισκεπτόμαστε το ιατρό μας, ενώ χρήσιμο θα ήταν ο προγραμματισμένος ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος να πραγματοποιείται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ώστε τυχόν θέματα να διαγιγνώσκονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.