Καρκίνος της Μήτρας: Ιανουάριος – Μήνας ευαισθητοποίησης

Γράφει ο
Γεώργιος Δ. Βλάχος
Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία, Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Η μήτρα της γυναίκας αποτελείται από δύο μέρη: το ανώτερο, που ονομάζεται σώμα και μέσα του μεγαλώνει το έμβρυο, και το κατώτερο, που ονομάζεται τράχηλος και ενώνει το σώμα με τον κόλπο. Το εσωτερικό του σώματος καλύπτεται από το ενδομήτριο.  Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος στα ανεπτυγμένα κράτη λόγω αύξησης της ηλικίας των γυναικών, αλλά και της παχυσαρκίας, που ευθύνεται για το 38% εξ’ αυτών.

Συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια οι γυναίκες δεν έχουν συμπτώματα. Αργότερα εμφανίζουν ακατάστατες αιμόρροιες και αυξημένα κολπικά υγρά. Στα προχωρημένα στάδια έχουν και πόνο στην πύελο.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται με τη βιοψία του ενδομητρίου με υστεροσκόπηση, με απόξεση ή με ειδικές μικροσυσκευές, είτε σε ασυμπτωματικές γυναίκες λόγω παχέος ενδομητρίου που φάνηκε σε τυχαίο υπερηχογράφημα ή λόγω ύπαρξης των προαναφερθέντων συμπτωμάτων.
Η σταδιοποίησή του είναι χειρουργική και γίνεται από τα ευρήματα του χειρουργού κατά την εγχείρηση και τις ιστολογικές εξετάσεις των παρασκευασμάτων.

Θεραπεία 
Η θεραπεία είναι κυρίως χειρουργική. Αφαιρείται η μήτρα (ολική ή ριζική υστερεκτομία), μετά ή άνευ λεμφαδενεκτομίας, ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Μερικές φορές χρειάζεται να γίνει μετεγχειρητικά ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία. Η επιβίωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της νόσου ζουν το 85%, το 68%, το 42% και το 22% των γυναικών που είχαν στάδιο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και VI αντίστοιχα.

Ειδικό τεστ για την πρόληψη της νόσου δεν υπάρχει, αλλά έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γίνει αν η γυναίκα ελέγχεται μια φορά το χρόνο και όταν εμφανίσει αδικαιολόγητα αίμα από τον κόλπο, ιδίως εάν της έχει σταματήσει η περίοδος. Η δίαιτα και η άσκηση φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψή του.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο συχνότερος γυναικολογικός καρκίνος στις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της μη ύπαρξης τακτικού ελέγχου με Pap test. Η μόλυνση από τον ανθρώπινο θηλωματοϊό (HPV) είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξή του, ενώ συντελούν η πρώιμη έναρξη σεξουαλικών επαφών, οι πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, το κάπνισμα κ.λπ. Στην αρχή δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται με βιοψία τραχήλου μετά από ένα παθολογικό Pap test. Αργότερα αρχίζουν ακατάστατες κολπικές αιμόρροιες ή έπειτα από επαφή, δύσοσμα κολπικά υγρά και στα προχωρημένα στάδια πόνος στην πύελο και συμπτώματα από την ουροδόχο κύστη και το έντερο. Η σταδιοποίηση είναι κλινική, γίνεται δηλαδή από την εξέταση του ιατρού και ορισμένες απλές εξετάσεις.

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της να γεννήσει. Έτσι στα αρχικά στάδια γίνεται ριζική υστερεκτομία ή τραχηλεκτομία και εξαίρεση των αντίστοιχων λεμφαδένων, ενώ στα προχωρημένα στάδια ταυτόχρονη – σύγχρονη χημειο-ακτινοθεραπεία. Η επιβίωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και 5 χρόνια μετά την εμφάνισή της ζει το 80% – 90% των γυναικών με στάδιο Ι, το 60% – 75% με στάδιο ΙΙ, το 30% – 40% με στάδιο ΙΙΙ και το 3% – 15% με στάδιο IV. Πρόληψη της νόσου υπάρχει με την τακτική εξέταση της γυναικών με Pap test ή και HPV-DNA test, καθώς και με τον εμβολιασμό των κοριτσιών κατά των ιών HPV.

Ιανουάριος 2016

ΜΗΤΕΡΑ: Αγγελία

Το ΜΗΤΕΡΑ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της συνεχούς ανάπτυξης του με στόχο την παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών ποιοτικού επιπέδου, επιθυμεί να προσλάβει Ιατρό Παθολόγο που θα προσφέρει Ιατρικές Υπηρεσίες στον Παθολογικό Τομέα της Γενικής Κλινικής (για Εφημερίες).
Μάθετε περισσότερα..