Γυναικολογικές Λοιμώξεις & Καλοκαίρι

Γράφει η
Κατερίνα Αδάμ
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Το καλοκαίρι ίσως η ωραιότερη εποχή του χρόνου και ίσως με τα περισσότερα γυναικολογικά προβλήματα. Προβλήματα όχι και τόσο σοβαρά μπροστά στις ομορφιές του καλοκαιριού και της θάλασσας αλλά αρκετά ενοχλητικά.

Πρώτη και πιο συχνή ενόχληση είναι η μυκητιασική κολπίτιδα. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης και υγρασίας δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων (candida albicans) λόγω αλλαγής του κολπικού PH. Έτσι έχουμε έντονα συμπτώματα (καύσος, πολλά κολπικά υγρά, φαγούρα, πόνο στην επαφή, ερυθρότητα έσω και έξω γεννητικών οργάνων κ.ά.). Κατόπιν εντολής ιατρού δίνονται τοπικές και από τον στόματος θεραπείες. Προληπτικά συνιστάται η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με στεγνό και σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση προβιοτικών.

Λιγότερο συχνές αλλά και κυρίως λόγω των αυξημένων σεξουαλικών επαφών το καλοκαίρι χωρίς προφύλαξη είναι οι βακτηριακές κολπίτιδες (κόκκοι, gardnzella, τριχομονάδες), με συμπτωματολογία κολπική υπερρέκριση, καύσο και οσμή. Θεραπευτικά με τη σύσταση του ιατρού δίνονται τοπικές και από του στόματος θεραπείες και συνήθως και του σεξουαλικού συντρόφου.

Το καλοκαίρι πάλι λόγω των ελεύθερων και συχνότερων σεξουαλικών επαφών αυξημένη είναι η συχνότητα και των ιογενών λοιμώξεων (έρπητας, HPV, ηπατίτιδα, HIV). Αυτές οι λοιμώξεις απαιτούν κλινική εξέταση, εργαστηριακή αξιολόγηση και αναλόγως θεραπεία.

Επίσης, συχνές είναι το καλοκαίρι και οι «κρυφές» λοιμώξεις από χλαμμύδια, μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα, επίσης σεξουαλικά μεταδιδόμενες.

Λοιμώξεις που δυσκολεύουν τη διάγνωση και χρήζουν εργαστηριακό έλεγχο και που πάντα απαιτούν θεραπεία και για τους δύο σεξουαλικούς συντρόφους.

Κάτι πολύ συχνό κατά τους θερινούς μήνες είναι και οι ουρολοιμώξεις και κυρίως οι κυστίτιδες. Με έντονη και απότομη συμπτωματολογία με επείγουσα ούρηση, συχνοουρία, δυσουρία, αιματουρία και άλγος κάτω κοιλίας, κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση λήψη αντιβιοτικών και πολλών υγρών. Η κύρια αιτία ουρολοιμώξεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η αφυδάτωση.

Για να χαιρόμαστε το καλοκαίρι και να μη μετανιώνουμε:

  1. Χρήση προφυλακτικού κατά τις σεξουαλικές επαφές
  2. Συχνή αλλαγή του μαγιό (ειδικά σε προδιάθεση για κολπίτιδες)
  3. Λήψη υγρών, συχνή ούρηση και κυρίως πριν και μετά την επαφή, προσεκτική καθαριότητα της γεννητικής περιοχής.

Έτσι θα περνάμε ένα όμορφο και ανώδυνο καλοκαίρι. Και τώρα που πέρασε καλό θα είναι (αν έχουμε και αν δεν έχουμε) οτιδήποτε γυναικολογικό πρόβλημα να επισκεφθούμε τον γυναικολόγο για έναν προληπτικό έλεγχο.
Αύγουστος, 2016