Δυσκολίες θηλασμού: Εισέχουσες, Επίπεδες, Τραυματισμένες θηλές

Γράφει η
Ομάδα Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ 

Οδηγίες αντιμετώπισης:

Οι επίπεδες κι εισέχουσες θηλές αφορούν ανατομικές ιδιαιτερότητες των μαστών της μητέρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η σωστή καθοδήγηση μέσω της εκπαίδευσης των μητέρων για την κατάλληλη προετοιμασία των θηλών από επαγγελματίες υγείας, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή προσκόλληση του νεογνού στο μαστό.

Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση για τη λήψη εξατομικευμένων οδηγιών με απώτερο σκοπό την κατάλληλη προετοιμασία των θηλών κατά την γαλουχία. Οι συνηθέστερες πρακτικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

– Απαλό άγγιγμα ή μασάζ ή τοποθέτηση κρύου επιθέματος πάνω από τη θηλή
– Χρήση ειδικών συσκευών έλξης της θηλής (νιπλέτα ή θήλαστρο)
– Η χρήση διαμορφωτών θηλών/ κοχυλιών συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση των θηλών, αφού ασκείται ελαφριά πίεση περιμετρικά της θηλαίας άλω.
– Η χρήση των θηλών σιλικόνης/ ψευδοθηλών συνίσταται σε περιπτώσεις πλήρης αδυναμίας προσκόλλησης του νεογνού στο μαστό κι αφού έχουν προηγηθεί οι παραπάνω ενέργειες. Επίσης, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η συστηματική χρήση θήλαστρου για την ενεργοποίηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος έτσι ώστε η εφαρμογή των θηλών σιλικόνης στη σίτιση του νεογνού να είναι επιτυχής.

Τραυματισμένες Θηλές:
Οι πληγωμένες θηλές αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο του θηλασμού. Ο τραυματισμός των θηλών δημιουργείται από τη λανθασμένη σύλληψη και απομάκρυνση της θηλής του μαστού από το βρέφος. Η κατάσταση αυτή είναι επώδυνη για την μητέρα.

Οδηγίες αντιμετώπισης- επούλωσης:
– Βελτίωση θέσης και στάσης θηλασμού καθώς και του τρόπου σύλληψης της θηλής.
– Συνίσταται αερισμός των θηλών.
– Χρήση κοχυλιών αντί επιθεμάτων στα μεσοδιαστήματα των θηλασμών.
– Επάλειψη της θηλής με μητρικό γάλα στο πέρας κάθε θηλασμού.
– Κομπρέσες φυσιολογικού ορού.
– Κρέμες που επιταχύνουν την επούλωση π.χ. κρέμα λανολίνης.

Σημαντική Σημείωση: Το στήθος ΔΕΝ χρειάζεται πλύσιμο πριν από κάθε θηλασμό.

Το εξειδικευμένο προσωπικό, στη Μαιευτική Κλινική  ΜΗΤΕΡΑ, προσφέρει εξατομικευμένη φροντίδα στις μητέρες με ανατομικές ιδιαιτερότητες των μαστών. Η έγκαιρη διάγνωση των επίπεδων και εισέχουσων θηλών, η σωστή προετοιμασία και η κατάλληλη καθοδήγηση προσφέρεται ακόμη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης στα μαθήματα μητρικού θηλασμού, που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 12:00 καθώς και κάθε Τετάρτη  στις 18:00.

Τα μαθήματα γίνονται στον 7ο όροφο του μαιευτηρίου κατόπιν ραντεβού, χωρίς κόστος συμμετοχής. Επίσης, ακόμη και αν η διάγνωση των επίπεδων και εισέχουσων θηλών γίνει κατά την έναρξη του θηλασμού, προσφέρεται βοήθεια από τους επαγγελματίες υγείας, εφαρμόζοντας όλες τις καλές πρακτικές για την έναρξη και συνέχιση του θηλασμού. Τέλος, μετά την έξοδο από την Μαιευτική Κλινική, συστήνεται η παρακολούθηση του θηλασμού από την υπηρεσία Μητέρα στο Σπίτι, για βοήθεια κατ’ οίκον, καλώντας στο 1051, από το Εξωτερικό Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού και τις Μαίες της Ομάδας Μητρικού Θηλασμού, κατόπιν ραντεβού ή καλώντας στην 24ωρη γραμμή για βοήθεια στο θηλασμό στο 2106869000.

ΠΗΓΕΣ:
• Μητρικός Θηλασμός – Οδηγός για τους επαγγελματίες υγείας.
(ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΑΛΚΥΟΝΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ)
• Πολιτική και Πρωτόκολλα Μητρικού θηλασμού
(ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΜΗΤΕΡΑ)