Μαιευτική: μία από τις αρχαιότερες τέχνες

Κάθε χρόνο η 5η  Μαΐου σε ολόκληρο τον κόσμο είναι αφιερωμένη στη Μαία και τον Μαιευτή ως αναγνώριση της κοινωνικής τους προσφοράς. Η μαιευτική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες – επιστήμες της ανθρώπινης διαδρομής στους αιώνες γιατί οι γυναίκες που γεννούσαν χρειάζονταν βοήθεια και συμπαράσταση κυρίως άλλων γυναικών.

Στην Ελληνική μυθολογία η μαία είναι μία από τις Πλειάδες, τις εφτά κόρες του Άτλαντα και της Πλειόνης και από την ένωσή της με τον Δία γεννήθηκε ο Ερμής. Στη ρωμαϊκή μυθολογία μαζί με το γιό της Ερμή λατρεύονταν ως προστάτιδα του εμπορίου. Έδωσε στο μήνα Μάιο το όνομά της, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ερμή. Σε όλες τις εποχές και όλους τους πολιτισμούς η μαία κατέχει αξιοσέβαστη θέση γιατί συμμετέχει στη γέννηση της ζωής.

Αλλά και στη σύγχρονη εποχή η Μαία –  Μαιευτής  είναι το πρώτο πρόσωπο που συναντά ο κάθε άνθρωπος στο ξεκίνημά του. Βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα  έτοιμη  να της προσφέρει  την επιστημονική και ηθική της βοήθεια, συνοδοιπόρος  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, του  μητρικού θηλασμού και της λοχείας.

Οι Μαίες και οι Μαιευτές, παράλληλα, έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας, γενικότερα, με την εκτέλεση  προληπτικών εξετάσεων και τη συμβουλευτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως είναι η ατομική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο οικογενειακός προγραμματισμός και η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.

Η φιλοσοφία και ο στόχος της Μαίας – Μαιευτή είναι η προσφορά εξατομικευμένης, επιστημονικής,  μαιευτικής και γυναικολογικής φροντίδας, ψυχολογικής και συναισθηματικής υποστήριξης σε όλες τις γυναίκες, η μείωση της μητρικής και  νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας  κατά την περιγεννητική  περίοδο και κατ’ επέκταση  η δημιουργία υγιών οικογενειών και ατόμων, συστατικά απαραίτητα για μια υγιή και ακμάζουσα κοινωνία.

Η Μαιευτική Κλινική του ΜΗΤΕΡΑ από το 1979 στελεχώνεται από επαγγελματίες Μαίες και Μαιευτές  ικανούς, καταρτισμένους, με ανοιχτούς ορίζοντες οι οποίοι πάντα πρωτοπόροι στηρίζουν τη μητρότητα, το νεογνό, την οικογένεια.

Μαίες μας έχουν πει:

Το βλέμμα της μητέρας που αντικρίζει για πρώτη φορά το παιδί της
δεν μπορεί να εκτιμηθεί!

Το να είσαι ο πρώτος άνθρωπος που αγγίζει και κρατάει στα χέρια του ένα νεογέννητο μωρό είναι συναρπαστικό, ανεξάρτητα από το πόσες φορές το έχεις κάνει…

Το σώμα σου μπορεί να έχει καταπονηθεί όμως όταν συμμετέχεις στο ταξίδι ενός παιδιού στην ζωή… σου δίνει φτερά!

Κρατάς τη ζωή και την υγεία ενός ανθρώπου στα χέρια σου και προσπαθείς να μη λυγίσεις από τη συγκίνηση και το αίσθημα ευθύνης.