Επιστροφή στο σχολείο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές

Γράφει ο
Ηλίας Μπούζιος
Παιδίατρος, Επιμελητής Παιδιατρικής  Κλινικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Η επιστροφή στο σχολείο είναι πράγματι ένα γεγονός δύσκολο για τους γονείς, τα παιδιά, αλλά και τους δασκάλους. Κάποιες συμβουλές για τους γονείς προκειμένου να βοηθήσουν  το παιδί τους στην καλύτερη και πιο εύκολη προσαρμογή του στις προκλήσεις της νέας σχολικής χρονιάς:

  • Να αντιμετωπίζετε “το φόβο του για το άγνωστο”. Να κάνετε μαζί με το παιδί σας μια περιήγηση στο σχολείο του προτού αρχίσει. Να δει την τάξη του και, αν είναι δυνατόν, να συναντήσει το δάσκαλο του. Αυτό θα του δώσει μια ιδέα το πώς θα είναι οι πρώτες ημέρες του στο σχολείο, επίσης θα αποτελέσει και ένα θέμα συζήτησης μαζί του, όπως: ‘’Πότε θα πηγαίνω στο σχολείο….’’ ‘’Οι φίλοι μου θα είναι…..’’ Το αγαπημένο πράγμα που θα κάνω στο σχολείο θα είναι …..’’ και άλλα.
  • Να προετοιμάζετε το παιδί σας. Να κρεμάτε ένα ημερολόγιο μέσα στο δωμάτιο του παιδιού σας, στο οποίο να διαγράφει τις ημέρες που απομένουν μέχρι να αρχίσει το σχολείο του. Αυτό θα επιτρέπει στα παιδιά σας να έχουν μια εικόνα για το πόσος  χρόνος απομένει έως ότου αρχίσει το σχολείο τους.
  • Να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα τακτικού ύπνου. Να επαναφέρετε το παιδί σας στο προηγούμενο πρόγραμμα επαρκούς ύπνου του, τουλάχιστον 2 εβδομάδες προτού να αρχίσει το σχολείο του.
  • Να συμμετέχουν και τα παιδιά στις προσωπικές τους αγορές για το σχολείο. Οι αγορές για το σχολείο μπορεί να αποδειχτούν ευχάριστες όταν τα παιδιά σας συμμετέχουν στην επιλογή  των σχολικών τους εφοδίων, τα καινούργια τους ρούχα, τα κουτιά μεταφοράς του φαγητού τους, τις τσάντες τους, και άλλα.
  • Να συζητάτε τις σκέψεις του παιδιού σας. Να ρωτάτε τα παιδιά σας να σας πουν τι προσδοκούν από την επιστροφή τους στο σχολείο τους. Να τους διαβάζετε κατάλληλα για την ηλικία τους βιβλία, που αφορούν παιδιά που αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα οποιαδήποτε συναισθήματα του παιδιού σας αναφορικά με την έναρξη του σχολείου του, όπως είναι: οι νέες περιπέτειες, οι νέες φιλίες, το άγχος του αποχωρισμού, και άλλα. Να μην ξεχνάτε να τα ρωτάτε αν έχουν κάποιες απορίες ή  ανησυχίες, που σχετίζονται με την επιστροφή τους στο σχολείο και να φροντίζετε να αντιμετωπίζετε τους όποιους πιθανούς φόβους τους.
  • Να αφήνετε το παιδί σας να διαπιστώνει το συνεχές ενδιαφέρον σας γι’ αυτό. Να γράφετε στο παιδί σας ένα μικρό σημείωμα που θα το βάζετε στη σχολική του τσάντα με το οποίο θα του υπενθυμίζετε ότι η σκέψη σας είναι κοντά του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σεπτέμβριος, 2017