Παχυσαρκία: επιπλοκές επεμβάσεων

Γράφει ο
Γιώργος Σταυρόπουλος
Χειρουργός, Αναπληρωτής Διευθυντής Δ΄ Χειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ

Η χειρουργική της παχυσαρκίας μπορεί να έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών. Οι επιπλοκές αυτές σχετίζονται με τον τύπο της επεμβάσεως, τα συνοδά νοσήματα της παχυσαρκίας και μπορεί να συμβούν άμεσα μετά την επέμβαση ή σε απώτερο χρόνο.

Οι παχύσαρκοι ασθενείς έχουν μειωμένες λειτουργικές εφεδρείες και αδύνατο αμυντικό σύστημα και είναι περισσότερο πιθανόν να παρουσιάσουν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Οι επιπλοκές μπορεί να έχουν σαν συνέπεια την παράταση της νοσηλείας, την επίδραση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς, την επανεπέμβαση, νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας και σπανίως τον θάνατο του ασθενούς.

Σε εξειδικευμένα κέντρα με οργανωμένες και πεπειραμένες ομάδες ιατρών οι επιπλοκές είναι κάτω του 5%, ποσοστό πολύ μικρότερο από την πιθανότητα των επιπλοκών που έχουν οι ασθενείς που δεν υποβάλλονται τελικά σε επέμβαση και παραμένουν παχύσαρκοι. Για τον λόγο αυτό συνιστάται διεθνώς, από τη δεκαετία του ’90, όσοι ασθενείς έχουν νοσογόνο παχυσαρκία και κυρίως όταν έχουν συνοδά νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία και άλλα, να αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν επεμβάσεις που περιορίζουν τη λήψη τροφής και άλλες που δημιουργούν δυσαπορρόφηση. Η επιμήκης γαστρεκτομή (sleeve gastrectomy) και οι γαστρικές παρακάμψεις (Bypass) είναι οι συχνότερες επεμβάσεις που γίνονται παγκοσμίως σήμερα.

Αναλυτικά, οι επιπλοκές που παρουσιάζονται είναι οι ακόλουθες: αιμορραγία, διαφυγή, παλινδρόμηση-οισοφαγίτις, αναστομωτικό έλκος, αλκαλική γαστρίτις, υποθρεψία, διάρροια, σύνδρομο Dumping, εσωτερικές κήλες, στένωση αναστομώσεως, αναιμία, οστεοπόρωση, επανάκτηση βάρους, γαστρική διάταση, επιπλοκές από την παρουσία σιλικονούχων προθέσεων.

Οι περισσότερες από αυτές αντιμετωπίζονται συντηρητικά, ορισμένες ενδοσκοπικά και σε ορισμένες χρειάζεται επανεπέμβαση. Η τακτική παρακολούθηση και η λεπτομερής ενημέρωση των ασθενών μειώνει των κίνδυνο των απώτερων επιπλοκών. Δεν φαίνεται μέχρι σήμερα κάποια συσχέτιση των επεμβάσεων παχυσαρκίας με την ανάπτυξη καρκίνου, αντιθέτως η παχυσαρκία προδιαθέτει στην ανάπτυξη καρκίνου, στον άνδρα και τη γυναίκα.

Οι επεμβάσεις παχυσαρκίας γίνονται συνήθως λαπαροσκοπικά με βραχεία νοσηλεία και πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Οι επιπλοκές -αν και είναι αναπόφευκτες- είναι περιορισμένες σε μικρό ποσοστό των ασθενών. Γενικά, μια πεπειραμένη ομάδα ιατρών μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια τους ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, απαλλάσσοντάς τους από μια σοβαρή χρόνια ασθένεια.