Ένα ολοκληρωμένο Νοσοκομείο

Γράφει ο
Δρ Γεώργιος Καλλιπολίτης
Αν. Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών,
Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΜΗΤΕΡΑ

Προσωπικά ήρθα το καλοκαίρι του ’79 και έμεινα μέχρι σήμερα. Θα σας πω λίγα λόγια για τη Γενική Κλινική που ξεπήδησε από τη Μαιευτική Κλινική, η οποία πάντοτε κοιτούσε μπροστά.

Η τελική άδεια της Γενικής Κλινικής δόθηκε το 2003, αλλά η ιδέα ήταν παλαιότερη και ξεκίνησε από τμήματα που δεν υπήρχαν σε άλλα Μαιευτήρια.

Μόλις το 1985, δημιουργήθηκε πειραματικό τμήμα εξωσωματικής γονιμοποίησης με καλλιεργητικά υγρά που παρασκευάζονταν στο Μαιευτήριο, το 1986 άρχισε να λειτουργεί και στις αρχές του 1987 είχαμε το πρώτο παιδί.

Στην εξέλιξη του Τμήματος στη σημερινή μονάδα είχαμε 1.250 κύκλους μόνο στο δεκάμηνο του 2019!

Το 1991 για πρώτη φορά σε Μαιευτική Κλινική δημιουργήθηκε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ενηλίκων, που εξελίχθηκε στη σημερινή Μονάδα, η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα οποιουδήποτε συστήματος. Τα αποτελέσματα της; 21 δημοσιεύσεις σε ξένα εγνωσμένου κύρους περιοδικά και συμμετοχή στη συγγραφή βιβλίων και λήψη βραβείων. Συνολικά, είχε μηδενική θνησιμότητα σε μαιευτικά περιστατικά. Συνολικά είχε 11,2% θνητότητα όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως κυμαίνεται στο 20%.

Το ΜΗΤΕΡΑ πρωτοστάτησε και στη δημιουργία Μονάδος Κυτταρογενετικής και Μοριακής Βιολογίας από το 1998 έως το 2013, οπότε και συγχωνεύθηκε με το Alfa- Lab.

Στο διάστημα αυτό διεκπεραιώθηκαν επιτυχώς 55.000 προγεννητικές διαγνώσεις και, ακαδημαϊκά, εκπονήθηκαν διδακτορικές διατριβές και περισσότερες από 30 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά.

Αξίζει να σημειωθεί η συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Κυτταρογενετικής της Κύπρου, καρπός της οποίας υπήρξε εργασία που δημοσιεύθηκε στο “Nature” αναφορικά με την αναζήτηση ελευθέρου εμβρυϊκού DNA στο αίμα της μητέρας.

Το 2011 εφαρμόζεται η αδειοδότηση για τη δημιουργία Γενικής Κλινικής και πρέπει να αναφερθούμε στην Α΄ Παθολογική, η οποία έγινε ο κύριος μοχλός για την ανάπτυξη των άλλων Κλινικών και ορίστηκε ως συντονιστής του Παθολογικού Τομέα.

Την ίδια χρονιά, το 2011, άρχισε να λειτουργεί συστηματικά και η Oγκολογική Κλινική, η οποία έχει και ακαδημαϊκό έργο, διοργανώνοντας κάθε χρόνο την διημερίδα Multidisciplinary Care Discussion on Oncology και συμμετοχή σε πλήθος μη παρεμβατικών κλινικών μελετών ως και την εκπόνηση 16 δημοσιεύσεων.

Ο Χειρουργικός Τομέας ιδρύθηκε το 2011, στελεχώθηκε ως Α΄ Χειρουργική Κλινική μετά το 2013 και με την καινούργια σύνθεση είχε έξοχες κλινικές επιδόσεις και 4 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με υψηλό Impact Factor.

Το 2018 ιδρύθηκε και η Β΄ Χειρουργική Κλινική με αντίστοιχες κλινικές επιδόσεις και 4 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και 3 δημοσιεύσεις σε Supplements.

Τα Τμήματα Μαστού έχουν ένα πλουσιότατο κλινικό έργο, πρωτοπορία στη διάγνωση και την αντιμετώπιση. Το Α΄ Τμήμα έχει 7 δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια και βραβεία, ενώ το Β΄ Τμήμα έχει 2 δημοσιεύσεις και συμμετοχή σε συνέδρια.

Το 2008 δημιουργείται η πρώτη Παιδοκαρδιοχειρουργική και Παιδοκαρδιολογική Κλινική, η οποία εργάζεται και με κοινωνικά κριτήρια και παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες, ενώ την ίδια κοινωνική ευαισθησία δείχνει και η Μονάδα της Παιδικής και Εφηβικής Ογκολογίας, η οποία ιδρύθηκε το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διάστημα αυτό παραπέμφθηκαν ή διαγνώστηκαν 173 παιδιά ή έφηβοι, ενώ το 20%-25% των παραπάνω που πληρούν προϋποθέσεις νοσηλεύονται με ΕΟΠΥΥ μόνο μετά από έγκριση της διοίκησης. Σημειωτέων ότι 68 νέοι ενήλικες συμμετέχουν στο πρόγραμμα των αποθεραπευμένων.

Από το 2015 ιδρύθηκε η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στην οποία γίνονται πάνω από 11.000 αιμοκαθάρσεις τον χρόνο.

Η Καρδιολογική Κλινική, παρά τη μικρή της ζωή, έχει να παρουσιάσει 5 δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα ξένα περιοδικά, 310 πράξεις ηλεκτροφυσιολογίας και 174 ablations.

Το Νευροχειρουργικό Τμήμα λειτουργεί από το 2011 και έχουν δημοσιευθεί 29 εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά και 9 κεφάλαια σε ξενόγλωσσα βιβλία.

Στη Γενική Κλινική, η οποία συνεχώς στελεχώνεται με γιατρούς και τμήματα, ανήκουν και τα τμήματα Γαστρεντερολογικό, Πνευμονολογικό-Βρογχολογικό, Ουρολογικό, Ορθοπεδικό, Δερματολογικό, με άριστα κλινικά αποτελέσματα και συνεχώς βελτιωνόμαστε.

Ιδιαίτερη μνεία κάνουμε στο Τμήμα ΩΡΛ που ξεκίνησε το 1996, με 51 δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και 55.000 ωτοακουστικές εκπομπές σε νεογνά. Είναι το πρώτο κέντρο κοχλιακών εμφυτευμάτων για ενήλικες και παιδιά και συμμετέχει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το κλινικό μας έργο, όμως, βασίζεται και σε ένα Απεικονιστικό Τμήμα του οποίου οι άριστες επιδόσεις στηρίζουν τη διάγνωση και τη θεραπεία σε όλα τα κλινικά τμήματα, έχοντας 12 δημοσιεύσεις σε ξένα περιοδικά και απεικονιστικά sites.

Έτσι, με την εξαιρετική Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική, τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, την Παιδιατρική Κλινική και τη Γενική Κλινική μπορούν να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα νεογνού-μητέρας, παιδιού, ενήλικα ώστε το ΜΗΤΕΡΑ να καθίσταται το πιο ολοκληρωμένο Νοσοκομείο.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.