Εγκέφαλος και παχυσαρκία
Γράφει ο
Ιωάννης Βελέντζας
Νευρολόγος, Διευθυντής Τμήματος Κλινικής Νευροφυσιολογίας του ΥΓΕΙΑ
Θα διαχωρίσω την επίδραση της παχυσαρκίας στον εγκέφαλο σε δύο τμήματα, το νευρολογικό και το ψυχιατρικό, αν και αυτά ως μαθηματικά σύνολα τέμνονται.
Νευρολογικά η παχυσαρκία έμμεσα επηρεάζει τον εγκέφαλο κυρίως δια μέσου του μεταβολικού νοσήματος του σακχαρώδους διαβήτη με την μακρο-μικρο-αγγειοπάθεια που οδηγεί σε εγκεφαλική αγγειοπάθεια. Η προχωρημένη διαβητική νεφροπάθεια μπορεί να οδηγήσει και σε μεταβολική εγκεφαλοπάθεια. Οι διάφορες καρδιοπάθειες του μεταβολικού συνδρόμου μπορούν να οδηγήσουν σε θρομβοεμβολές των εγκεφαλικών αγγείων.
Η παχυσαρκία οδηγεί συχνά και σε υπνικές άπνοιες. Αυτές οδηγούν σε υποξυγοναιμία του εγκεφάλου με συνέπεια την κόπωση και ανεπάρκεια λειτουργίας του την ημέρα και σχετίζονται επίσης με εγκεφαλικά έμφρακτα.
Η παχυσαρκία επιδρά αρνητικά σε όλες τις κινητικές διαταραχές που προέρχονται από εγκεφαλικές παθήσεις, όπως παραδείγματος χάριν η νόσος του Πάρκινσον. Αντίστροφα νοσήματα του εγκεφαλικού φλοιού και των βασικών γαγγλίων μπορούν να οδηγήσουν σε βουλιμία και παχυσαρκία.
Ψυχιατρικά η παχυσαρκία οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τα άτομα με παχυσαρκία εμφανίζουν συχνότερα μειωμένη ψυχική αντοχή στην καθημερινότητα και έχουν συχνά βουλιμική αντίδραση, με συνέπεια η κατάστασή τους να επιδεινώνεται επιπλέον.
Παθολογικές διατροφικές συνήθειες με αποτέλεσμα την παχυσαρκία εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με ψυχικές διαταραχές.