Εφηβική Ιατρική: από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση

Η Εφηβική Ιατρική ασχολείται με τα στάδια ανάπτυξης του ατόμου που περικλείονται μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης. Στη χώρα μας, οι οργανωμένες δομές για τη φροντίδα των εφήβων είναι περιορισμένες, τα τελευταία όμως χρόνια παρατηρείται μία δραστηριοποίηση στη φροντίδα της υγείας της ηλικίας αυτής που εκτίθεται σε ποικίλους και ιδιόμορφους κινδύνους.

Γράφει η
Μαρία Καράντζα – Χαρώνη, MD, FAAP
Παιδίατρος – Ενδοκρινολόγος
Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Εφηβικής Ιατρικής Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Το Τμήμα Εφηβικής Ιατρικής του ΠΑΙΔΩΝ ΜΗΤΕΡΑ αποτελεί την πρώτη οργανωμένη δομή σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική και έχει σκοπό να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην παροχή υπηρεσιών υγείας στη εφηβική ηλικία- μία ηλικιακή ομάδα που αντιπροσωπεύει το 11% του Ελληνικού πληθυσμού.

Η εφηβική ηλικία διαχωρίζεται σε τρεις υποομάδες με διαφορετικά βιολογικά, σωματικά αλλά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά:

8 – 11 ετών

Το παιδί βρίσκεται στο στάδιο της πρώιμης εφηβείας, αρχίζει ο αποχωρισμός από τους γονείς και η επιρροή από τους συνομηλίκους. Επιδιώκει κοινές δραστηριότητες με άτομα του ίδιου φύλου και συγκρίνει τις σωματικές αλλαγές του με αυτές των συνομηλίκων του ιδίου φύλου. Η σκέψη του είναι πρώιμη τυπική λειτουργική με φτωχό προσανατολισμό για το μέλλον. Η ηλικία αυτή χαρακτηρίζεται από ναρκισσισμό και εγωκεντρισμό όπως και αδυναμία καθυστέρησης της ευχαρίστησης.

12 – 16 ετών

Ο έφηβος βρίσκεται στο στάδιο της μέσης εφηβείας, κορυφώνεται η σύγκρουση με τους γονείς και επιδιώκει να κερδίσει τον έλεγχο των ορίων. Επηρεάζεται τα μέγιστα από τους συνομήλικους του και αρχίζει δραστηριότητες με άτομα του αντίθετου φύλου. Στην ηλικία αυτή αναπτύσσονται οι συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (κάπνισμα, ναρκωτικά, απρόσεκτη οδήγηση, κ.λπ.) και αρχίζει η σεξουαλική δραστηριότητα καθώς ο έφηβος εστιάζει στην προσωπική/σεξουαλική του ταυτότητα. Η τυπική σκέψη είναι πλέον λειτουργική με αυξημένο προσανατολισμό για το μέλλον.

16 – 20 ετών

Ο έφηβος βρίσκεται στο στάδιο της όψιμης εφηβείας, αναπτύσσει στενές φιλίες και τα θέματα των διαπροσωπικών σχέσεων είναι εξέχουσας σημασίας στη ζωή του. Στην ηλικία αυτή επιδιώκει να επαναπροσεγγίσει τους γονείς του και καθορίζει τους επαγγελματικούς του στόχους. Ο έφηβος εστιάζει πλέον στη θέση του στην κοινωνία και αποκτά καλά ανεπτυγμένη τυπική λειτουργική σκέψη, προσεγγίζοντας το μέλλον με ρεαλιστικούς στόχους.

Το φάσμα των θεμάτων υγείας που αγγίζουν την εφηβική ηλικία είναι ιδιαίτερα ευρύ και αφορά τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση βιολογικών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στο Τμήμα Εφηβικής Ιατρικής έχουν ως εξής:

Εφηβιατρική – Αγωγή Υγείας: Γενική παρακολούθηση, εμβολιαστική κάλυψη, αντισύλληψη, σεξουαλική αγωγή, διάγνωση και θεραπεία σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, πρ’οληψη ατυχημάτων και ασφαλείς συμπεριφορές, επιπτώσεις χρήσης και εθισμός σε ναρκωτικές και άλλες ουσίες, χρήση και ασφάλεια διαδικτύου, διατροφή, χρόνια νοσήματα.

Παχυσαρκία – Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής – Νευρογενής Ανορεξία, Βουλιμία

Ενδοκρινολογικό

Γυναικολογικό

Ψυχολογική Υποστήριξη-Παιδοψυχιατρικό

Δερματολογικό

Συμβουλευτικής γονέων – οικογένειας (ενημέρωση γονέων για την διαχείρηση των διαφορετικών συμπεριφορών και αναγκών της εφηβικής ηλικίας όπως και για την αναγνώριση ανησυχητικών συμπεριφορών και τον χειρισμό κρίσεων).

Θυμηθείτε: Σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία υπάρχουν πάρα πολλά ερεθίσματα: Ίντερνετ, φίλοι, τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά, Η/Υ, σινεμά, θέατρο, κόμικς. Μην απαγορεύετε στο παιδί σας αυτό που ξέρετε ότι θα πάρει κρυφά, καθοδηγήστε το στη σωστή χρήση της πληροφορίας και κυρίως ακούστε τι έχει να σας πει. Κερδίστε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του με το να είστε ειλικρινής και διαθέσιμος.