Cryoablation: Νέα μέθοδος αντιμετώπισης όγκων μαστού χωρίς χειρουργείο

Γράφει ο
Γεώργιος Παπάζογλου 

Χειρουργός Μαστού
Διευθυντής Γ’ Κλινικής Μαστού ΜΗΤΕΡΑ

 Με τη νέα μη επεμβατική μέθοδο Cryoablation, μπορούμε να απαλλάξουμε τις γυναίκες από τους όγκους του μαστού αναίμακτα, ανώδυνα, γρήγορα και χωρίς χειρουργείο.

 1.Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος Cryoablation;

Όταν σε μια γυναίκα ανευρίσκεται μια βλάβη στο μαστό (ψηλαφητό, στη Μαστογραφία ή στον υπέρηχο), τότε πραγματοποιείται διαδερμική βιοψία (Core-biopsy) ώστε η βλάβη αυτή να ταυτοποιηθεί ιστολογικά (καλοήθεια ή κακοήθεια). Κατόπιν γίνεται εντοπισμός του όγκου με υπέρηχο μαστών.

Με τοπική αναισθησία ή μέθη και με τη βοήθεια υπερηχογραφικής καθοδήγησης εντοπίζεται ο  όγκος σε πραγματικό χρόνο και προωθείται η ειδική βελόνη (probe) μέσα σε αυτόν. Στη συνέχεια πραγματοποιείται έγχυση του υγρού αζώτου μέσα στη βελόνη, πάγωμα του όγκου και τμήματος ιστού πέριξ του όγκου (υγιή όρια) με αποτέλεσμα τη νέκρωση του όγκου.

Με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός της φαγοκυττάρωσης, μίας φυσιολογικής διεργασίας του οργανισμού κατά την οποία ο οργανισμός όταν αναγνωρίζει νεκρά κύτταρα αυτομάτως στέλνει τα φαγοκύτταρα, για να τα καταστρέψουν.

2.Γιατί μία γυναίκα να κάνει Cryoablation και όχι χειρουργείο;

 • Το IceSense3™ Cryoablation System είναι ένα μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που έχει λάβει F.D.A., CE, C.F.D.A. και χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στις Η.Π.Α., Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Κίνα, Ιαπωνία και Ταϊλάνδη.
 • Εφαρμόζεται σε όλους τους καλοήθεις όγκους του μαστού, ανεξαρτήτως μεγέθους όπως είναι για παράδειγμα τα ινοαδενώματα.
 • Ως προς τους πρώιμους καρκίνους του μαστού, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα της μελέτης ICE 3, η μέθοδος έχει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα σε ασθενείς χαμηλού κινδύνου με όγκους έως 1,5cm.
 • Είναι μια αναίμακτη μέθοδος με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, χωρίς χειρουργική επέμβαση, χωρίς αναισθησία, χωρίς μετεγχειρητικά φάρμακα, χωρίς τομή και χωρίς εκτομή τμήματος μαστού.
 • Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με όγκους μαστού, ακολουθώντας πάντα αυτούσιες τις κατευθυντήριες οδηγίες (ASBS – The American Society of Breast Surgeons).

3.Ποιες οι διαφορές με την κλασική χειρουργική μέθοδο εκτομής όγκου μαστού;

Κλασσική χειρουργική μέθοδος εκτομής όγκου μαστού:

 1. Γενική αναισθησία
 2. Μετεγχειρητικά αντιβίωση και παυσίπονα
 3. Απώλεια αίματος από μικρή έως μέτρια.
 4. Χειρουργική τομή-εκτομή τμήματος μαστού.
  Πιθανή δυσμορφία μαστού.
  Πιθανή δύσμορφη ουλή (χηλοειδές).
  Πιθανή ρίκνωση του δέρματος –
  Έλλειμα ιστού.
 5. Πλαστικός χειρουργός για ογκοπλαστική και αποκατάσταση του ελλείματος ιστού που ιατρογενώς προκύπτει από την εκτομή.
 6. O.D.C. ή μία ημέρα νοσηλείας

Μη επεμβατική μέθοδος – Cryoablation:

 1. Τοπική αναισθησία ή μέθη
 2. Χωρίς φάρμακα μετεγχειρητικά.
 3. Άσηπτο – χωρίς παυσίπονα, ο πάγος είναι φυσικό αναλγητικό
 4. Αναίμακτο (μη επεμβατικό)
 5. Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς τομή και χωρίς εκτομή τμήματος μαστού
 6. Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα  (μη επεμβατική μέθοδος)
 7. Παραμονή στην κλινική για 1 έως 2 ώρες

 Η Γ’ Κλινική Μαστού του ΜΗΤΕΡΑ διακρίνεται για την αρτιότητα του επιστημονικού επιπέδου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της, καθώς και για τον τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό της, προσφέροντας αξιόπιστες και εξατομικευμένες υπηρεσίες υγείας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.

Στόχος της Γ’ Κλινικής Μαστού είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των παθήσεων του μαστού, μέσω της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής, της έρευνας και των σημαντικών ιατρικών και τεχνολογικών καινοτομιών.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγεται να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.