Χρήσιμες συμβουλές για το κοινό γεύμα της οικογένειας!

Γράφει η
Δρ. Άννα Παπαγεωργίου, PhD
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Ιατρικής Σχολής  Αθηνών & Καθ. Φυσικής Αγωγής.
Επιστημονική Συνεργάτης Κλινικής Παιδιατρικής – Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Παίδων ΜΗΤΕΡΑ
Επ. Υπεύθυνη  του βιωματικού προγράμματος  διαχείρισης  βάρους  παιδιών «Ζω  κινούμαι  και  τρέφομαι σωστά»

Η  σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού και  την πορεία της υγείας του. Η καθιέρωση υγιεινών προτύπων εξασφαλίζει το σύνολο των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του.

Παρόλο που οι έρευνες το αποδεικνύουν και μας  προτρέπουν στη σωστή κατεύθυνση εντούτοις  ο σύγχρονος  τρόπος  ζωής  αποτελεί  τροχοπέδη  στην υλοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών. Το επιβαρυμένο πρόγραμμα των γονέων απαιτεί σωστό προγραμματισμό και γνώσεις έτσι  ώστε  να  εξασφαλίσουμε 3 βασικούς πυλώνες στην παιδική διατροφή που είναι:

  • Η πρόσληψη πρωινού
  • Η κατανάλωση  φρούτων και λαχανικών
  • Η αποφυγή γρήγορου και έτοιμου φαγητού
  • Η ενίσχυση της φυσικής δραστηριότητας  παιδιών  και γονέων

Θα σας εντυπωσίαζε αν λέγαμε ότι τα παιδιά που συχνά γευματίζουν με τις οικογένειές τους τείνουν να έχουν υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες; Να περιλαμβάνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερα τηγανιτά φαγητά, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους;Να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση ζάχαρης;

Στην πραγματικότητα, έχουν μεγαλύτερη πρόσληψη καλίου, σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμινών που είναι σημαντικά για την σωματική αλλά και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.
Μερικές τεχνικές για να κατευθύνετε τα παιδιά στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών:

Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά

Εάν εμπλέξετε τα παιδιά στο σχεδιασμό γευμάτων, στα ψώνια, στην περιποίηση των βρώσιμων τροφίμων ,αν καλλιεργείτε που  και που κάποια λαχανικά και  είστε μαζί στην προετοιμασία των γευμάτων, θα επενδύσουν σε αυτή τη διαδικασία και είναι πιθανότερο να τρώνε σωστά γιατί παίρνουν σημαντικά ερεθίσματα και κατανοούν περισσότερα για  τη σωστή χρήση των τροφών.

Υγιεινά σνακ…τριγύρω

Εάν στην κουζίνα σας τα σνακ είναι μόνο υγιεινά, τα παιδιά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα φάνε όταν είναι πεινασμένα. Με αυτό τον τρόπο αυτά τα σνακ θα γίνουν πρώτη τους επιλογή αν βρίσκονται σε σημεία που τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση και καλύπτουν το οπτικό τους πεδίο. Όταν ετοίμαζετε ένα lunch box, φροντίστε να το γεμίσετε με καλές επιλογές, όπως κομμάτια λαχανικών (καρότο,πιπεριές), σταφίδες, κράκερς ολικής αλέσεως και μήλα κομμένα σε φέτες.

Δείξτε τους την πηγή

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε μια εκδρομή με τα παιδιά σας οργανώστε ένα ταξίδι σε ένα αγρόκτημα ή μια φάρμα. Είναι σημαντικό για τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση και την πηγή απ’ όπου προέρχονται οι τροφές που υποδεικνύετε να καταναλώνουν! Η βιωματική  δράση «από το χωράφι εως το  τραπέζι και το στομάχι»είναι  η  σημαντικότερη  γνώση.

Να είστε καλή επιρροή

Αυτό που τρώτε επηρεάζει πολύ τις επιλογές των παιδιών σας ,είστε  εσείς. Εάν το παιδί σας βλέπει να επιλέγετε ένα μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες όταν βγαίνετε για μεσημεριανό γεύμα, θα προτιμήσει  το ίδιο. Δεν ξεχνάμε είμαστε το παράδειγμα προς μίμηση.Δε φτάνει να  υποδεικύουμε το σωστό  στα παιδιά όταν πράττουμε  τα αντίθετα.

Χρησιμοποιήστε εφαρμογές

Υπάρχουν μερικές εξαιρετικές εφαρμογές (Healthy Food MonstersHealthy Heroes,  Awesome Eats) που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά σε θέματα διατροφής. Η τεχνολογία είναι μια δυναμική επιλογή και ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε τα μηνύματα που θέλετε στα παιδιά σας.

Οπλισμένοι  με υπομονή!

Λένε ότι τα παιδιά χρειάζονται πολλαπλές δοκιμές (περίπου 10) μέχρι να αποφασίσουν ότι τους αρέσει μια καινούργια γεύση που δοκιμάζουν. Οπότε μην εγκαταλείπετε επειδή το παιδί «γύρισε την πλάτη» στις φακές ή  στο ψάρι  που του προσφέρατε. Συνεχίστε κατά διαστήματα και με  διαφορετικού  τρόπους  παρουσίασης αλλά και μαγειρέματος  μέχρι να αποφασίσει ότι είναι μια γεύση που μπορεί να τη συνηθίσει.Άλλωστε οι  γευστικότητα αλλάζει  καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και θα έρθει  η  στιγμή που  θα  δεχτεί  να  δοκιμάσει!

Δημιουργήστε παιχνιδιάρικη όψη στα πιάτα

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί και να κάνετε το γεύμα τους να μοιάζει με μια χαρούμενη παιδική εικόνα. Τα πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα είναι τα κύρια εργαλεία σας! Μια μικρή αναζήτηση στο ιντερνετ θα σας δώσει δεκάδες εμπνευσμένες ιδέες.

Τρώμε αργά

Η επιβράδυνση του ρυθμού σε τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα μεταξύ των δαγκωμάτων δίνει στο σώμα την ευκαιρία να στείλει και να λάβει σήματα πληρότητας αφού τρώει μόνο τη σωστή ποσότητα φαγητού. Κάντε ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας για να τους διδάξετε να τρώνε το φαγητό τους πιο αργά αντί να τρώνε γρήγορα και λαίμαργα.