Αιματουρία: Αναστάτωση για τον άνδρα

Γράφει ο
Παναγιώτης Παπαναστασίου M.D, F.E.B.U
Ουρολόγος
Διευθυντής Α’ Ουρολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ

Η παρατήρηση από τον άνδρα του κόκκινου χρώματος των ούρων αλλά και του σπέρματος του προσδίδει ιδιαίτερη ανησυχία  Ίσως είναι η κυρία αιτία που τον οδηγεί γρήγορα στον ουρολόγο. Η αιματουρία ορίζεται ως αποβολή αίματος με τα ούρα, μπορεί να είναι μικροσκοπική ή μακροσκοπική. Ιδιαίτερα η εμφάνιση πηγμάτων στα ούρα δηλώνει μεγάλη αιματουρία.

Αυτή μπορεί να οφείλεται σε:

  1. Λοιμώξεις ουρολοίμωξη – προστατίτιδα)
  2. Φάρμακα, κυρίως αντιπηκτικά.
  3. Αποφρακτική Ουροπάθεια
    α) Λιθίαση ουροποιητικού
    β) Υπερπλασία προστάτου
  4. Κακοήθειες: Καρκίνος νεφρού, Καρκίνος κύστεως, ουρητήρα, νεφρικής πυέλου  και προστάτου

Με το πρώτο επεισόδιο αιματουρίας η αναζήτηση του Ουρολόγου από τον άνδρα ή την γυναίκα είναι επιβεβλημένη.

Κλινική εκτίμηση

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τη λήψη του ιστορικού ιδιαιτέρως στα άτομα εκείνα που έχουν στην οικογένεια τους ασθενείς με κακοήθειες ουροποιητικού, ψηλάφηση των νεφρών και δακτυλική εξέταση προστάτου.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ο εργαστηριακός έλεγχος περιλαμβάνει γενική εξέταση ούρων, καλλιέργεια ούρων, κυτταρολογική εξέταση ούρων, καθώς και το PSA.  Στις απεικονιστικές εξετάσεις συγκαταλέγονται ο υπέρηχος ουροποιητικού και η αξονική Πυελογραφία. Η κυστεοσκόπηση αποτελεί ισχυρή διαγνωστική εξέταση καθώς μας δίνει ενδοσκοπική  εικόνα ουρήθρας και κύστεως και άμεση διάγνωση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων περιλαμβάνει τα γενικά μέτρα πρόληψης, καλή ενυδάτωση, ούρηση με την πρώτη επιθυμία και τους κανόνες υγιεινής. Η θεραπεία αυτών περιλαμβάνει την επιλογή του κατάλληλου αντιβιοτικού με βάση το  αντιβιόγραμμα.

Η αντιμετώπιση της λιθίασης γίνεται σήμερα με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η εξωσωματική λιθοτριψία,  η ενδοσκοπική λιθοτριψία και η διαδερμική λιθοτριψία για ευμεγέθεις λίθους νεφρού. Ιδιαίτερα η ουρητηρο-πυελολιθοτριψία (ενδοσκοπική) αφορά λίθους που εντοπίζονται τόσο στον ουρητήρα  όσο και στο νεφρό μέχρι και 2cm γίνεται με τη βοήθεια του εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου και την εφαρμογή LASER κάνοντας δυνατή την λιθοτριψία λίθων αυξημένης σκληρότητας.

Η αποφρακτική ουροπάθεια που αφορά την υπερπλασία του προστάτου (δυσκολία στην ούρηση, νυχτουρία κατακράτηση ούρων, λιθίαση κύστεως) αντιμετωπίζεται με διουρηθρική εκτομή (TURP) του αδενώματος με σύγχρονες τεχνολογίες όπως  η εξάχνωση με διπολική διαθερμία TURIS και η εξάχνωση με green light LASER. Οι δυο τελευταίες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε διουρηθρικά μεγάλα αδενώματα αλλά και να επέμβουμε σε ασθενείς που λαμβάνουν ισχυρά αντιπηκτικά φάρμακα.

Η θεραπευτική προσέγγιση των νεοπλασιών του ουροποιογεννητικού συστήματος γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους όπως η διουρηθρική εκτομή  όγκων (θηλωμάτων) κύστεως και οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις νεφρού και προστάτου. Όσο για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτου η ριζική προστατεκτομή (με μικρή τομή) παραμένει η χρυσή επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον ουρολόγο σας για κάθε αλλαγή στην ποιότητα της ούρησης σας και συζητήστε μαζί του για την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία.