40 χρόνια ΜΗΤΕΡΑ

Γράφει ο
Γεώργιος Πολίτης
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβούλιου ΜΗΤΕΡΑ

Το ΜΗΤΕΡΑ άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1979. Τα ιδρυτικά του μέλη ήταν περίπου 40 μαιευτήρες – γυναικολόγοι, οι καλύτεροι της εποχής τους. Γρήγορα έδειξε ότι ήταν κάτι νέο στον χώρο της μαιευτικής – γυναικολογίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι λειτούργησε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) από το πρώτο έτος λειτουργίας του.

Ήταν ελκυστικό για τους νέους γυναικολόγους, που άρχισαν να το εμπιστεύονται τόσο πολύ που έπειτα από λίγα χρόνια από τη λειτουργία του να κορεστεί και να μη δέχεται νέους συνεργάτες.

Για 15 χρόνια κρατήθηκε στην πρωτοπορία, ώσπου το 1995 λειτούργησε το Ιασώ, από μεγάλη μερίδα ιατρών του ΜΗΤΕΡΑ, αλλά και άλλων μαιευτηρίων.

Αλλά και μετά το 1995 άντεξε τον ανταγωνισμό. Με πίστη στην καλή παροχή υπηρεσιών, ανέπτυξε νέους τομείς, επίσης πρωτοπόρους.

Ίδρυσε και λειτούργησε από το 2003 την Παιδιατρική Κλινική, που κοσμεί μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο μας.

Από το 2011 αναπτύσσει τη Γενική Κλινική, γεγονός που καθιστά το ΜΗΤΕΡΑ τη μοναδική ιδιωτική κλινική στη χώρα που ανταποκρίνεται πλήρως στο σύνολο των αναγκών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Το 2012 το ΜΗΤΕΡΑ τιμήθηκε με το βραβείο “Corporate Superbrands Greece”, καθώς συγκέντρωσε την υψηλότερη συνολικά βαθμολογία στην κατηγορία “Νοσηλευτικά Ιδρύματα – Διαγνωστικά Κέντρα”.

Το 2014 το ΜΗΤΕΡΑ, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας, αναγνωρίστηκε ως “Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη” (Baby Friendly Hospital), εφαρμόζοντας τις αρχές που απαιτούνται από τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τον μητρικό θηλασμό.

Το ΜΗΤΕΡΑ είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα για το 2014 που βραβεύεται για το εργασιακό του περιβάλλον, καθώς περιλαμβάνεται στις πρώτες θέσεις των εταιρειών στην κατάταξη Best Workplaces 2014.

Την ίδια χρονιά ιδρύεται το πρώτο ιδιωτικό Ογκολογικό Κέντρο για παιδιά και εφήβους. Στο κέντρο αυτό νοσηλεύονται και άπορα πάσχοντα παιδιά εντελώς δωρεάν.

Το 2015 δημιουργεί τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Το 2016 όλα τα τμήματα του ΜΗΤΕΡΑ πιστοποιήθηκαν κατά ISO που αφορά στα Συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας.

Το ΜΗΤΕΡΑ, για περισσότερο από 40 χρόνια, στηρίζει την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέσω των θέσεων εργασίας που παρέχει, μέσω των φόρων που καταβάλλει στο κράτος, την επιχειρηματική ανάπτυξη που δημιουργεί και τις περιβαλλοντολογικές δράσεις που πραγματοποιεί. Και επειδή τα νούμερα βοηθούν πολλές φορές να κατανοούμε καλύτερα αυτά που λέμε, θα αναφέρουμε κάποια ενδεικτικά στοιχεία σχετικά με το αποτύπωμα του ΜΗΤΕΡΑ στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία:

n Από το 2006 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ΜΗΤΕΡΑ η MIG και δημιουργήθηκε ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ μαζί με το ΥΓΕΙΑ, το ΛΗΤΩ και το ΥΓΕΙΑ Τιράνων.

n Από το 2018 ο όμιλος ΥΓΕΙΑ ανήκει στον Όμιλο Hellenic Healthcare μαζί με το Metropolitan και το παλιό Ήρα -μετέπειτα General Ιασώ και τώρα Metropolitan General.

n O Όμιλος Hellenic Healthcare αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο πάροχο ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα.

n O Όμιλος Hellenic Healthcare απασχολεί 4.000 εργαζομένους και 6.000 ιατρούς. Διαθέτει 1.400 κλίνες νοσηλείας, 88 χειρουργικές αίθουσες και 14 αίθουσες τοκετού. Λειτουργεί 8 μαγνητικούς τομογράφους τελευταίας γενιάς και 9 ρομποτικά χειρουργικά συστήματα. Και, τέλος πραγματοποιεί, στα νοσοκομεία του 87.000 χειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο, 8.000 τοκετούς και νοσηλεύει 1.100.000 ασθενείς ετησίως.

Αυτά ήταν τα τεχνοκρατικά στοιχεία του ομίλου στον οποίο ανήκουμε σήμερα και το σημείο όπου φθάσαμε βήμα-βήμα αυτά τα 40 χρόνια.

Το ΜΗΤΕΡΑ, όμως, για εμάς που εργαζόμαστε σε αυτό, είναι κάτι άλλο. Είναι ο τόπος εργασίας μας, ο τόπος όπου ανδρωθήκαμε επαγγελματικά, όπου νιώσαμε άπειρες χαρές, αλλά και λύπες, ανάλογα με την έκβαση των ιατρικών μας περιστατικών.

Είναι το σχολείο της ζωής μας, στο οποίο διδαχθήκαμε από τους παλαιότερους συναδέλφους μας και διδάσκουμε τους νεότερους.

Το ΜΗΤΕΡΑ, νομίζω, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στον ελλαδικό χώρο. Αποτελεί μια επιτυχημένη συνεταιριστική μονάδα, που ξεκίνησε από την ανάγκη παροχής καλύτερων και ασφαλέστερων υπηρεσιών στην πάσχουσα γυναίκα και εν συνεχεία μεταμορφώθηκε σε ένα πλήρες νοσοκομείο, με όλες τις ειδικότητες και όλες τις ειδικές μονάδες, πάλι με γνώμονα την καλύτερη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον ασθενή.

Έτσι, ιδρυτικά μέλη, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το δημιούργημά σας του 1979 θα αρμενίζει επάξια στον ιδιωτικό χώρο της υγείας της χώρας μας για ακόμα πολλά χρόνια.

 

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.