Μητρικός θηλασμός & περιποίηση νεογνού

Γράφει η
Ελένη Πέζου
Μαία
Ιατρείο Μητρικού θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη. Ο μητρικός θηλασμός ως μια φυσική πηγή διατροφής, παρέχει ένα υγιές και ευεργετικό ξεκίνημα για κάθε μητέρα και βρέφος. Ακόμη, αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές επενδύσεις για μια χώρα, διότι συμβάλλει στη μείωση του κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, λόγω της μειωμένης νεογνικής κα παιδικής νοσηρότητας. Επίσης, το μητρικό γάλα ως φυσική πηγή διατροφής, δεν επιβαρύνει οικονομικά τις οικογένειες, ενώ είναι περιβαλλοντικά ασφαλές.

Το μητρικό γάλα αποτελεί έναν ζωντανό ιστό με πολλούς αμυντικούς παράγοντες, προσφέροντας στα βρέφη συνεχή ενεργό προστασία από τις λοιμώξεις. Παράλληλα, περιέχει στη σωστή αναλογία ενέργεια, πρωτεΐνες, βιταμίνες, νερό και άλλα διατροφικά στοιχεία, καλύπτοντας απόλυτα τις ανάγκες ενός βρέφους. Είναι εύπεπτο και συμβάλλει στην ωρίμανση του γαστρεντερικού συστήματος των βρεφών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νεογνικής νεκρωτικής εντεροκολίτιδας. Ακόμη, συμβάλλει στη θεραπεία νοσημάτων, ενώ μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και διάφορων ορθοδοντικών ανωμαλιών.

Τα οφέλη για τη μητέρα είναι εξίσου σημαντικά, αφού συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση μετά τον τοκετό, στη μείωση του σωματικού βάρους, ενώ δρα ως μέθοδος αντισύλληψης. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, καθώς μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Ακόμη, πολύχρονες έρευνες και μελέτες αναφέρουν ότι ο μητρικός θηλασμός ενισχύει τον ψυχικό δεσμό της μητέρας και του βρέφους, αποτελώντας έναν από τους κυριότερους πυλώνες της ψυχικής υγείας των βρεφών, προσφέροντας ασφάλεια, πληρότητα και αγάπη.

Η UNICEF υποστηρίζει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) και τις οργανώσεις υγείας σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και κατόπιν τη συνέχισή του για δύο χρόνια και άνω.

Φροντίδα νεογνού

Οι γονείς είναι καλό να έχουν προετοιμάσει το χώρο με τα απαραίτητα προϊόντα για τη φροντίδα και την περιποίηση του νεογνού τους, πριν την επιστροφή τους από το Μαιευτήριο. Το δέρμα των νεογνών, αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού τους και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς τον πρώτο μήνα της ζωής τους είναι ευαίσθητο και λεπτό σε σύγκριση με το δέρμα των ενηλίκων.

Το μπάνιο των βρεφών αποτελεί μέρος της καθημερινής τους φροντίδας, συμβάλλοντας τόσο στην υγιεινή όσο και στη ψυχολογική τους τόνωση. Τις πρώτες 10 ημέρες καλό είναι το μπάνιο να γίνεται με προσοχή μέχρι να πέσει το κολόβωμα, το οποίο χρειάζεται καθημερινή περιποίηση με καλό στέγνωμα της περιοχής του ομφαλού (ταμποναριστά με πετσέτα) και χρήση καθαρού οινοπνεύματος, συνδυάζοντας το πάντα με την αλλαγή της πάνας. Συνήθως τα βρέφη ηρεμούν και κοιμούνται μετά το μπάνιο. Στην φροντίδα τους καλό θα ήταν να συμμετέχουν και οι δύο γονείς, καθώς το ένστικτο και η αγάπη των γονιών οδηγούν στην ομαλή ανάπτυξή του.

Να θυμάστε ότι οι συμβουλές των ειδικών μαζί με όσα επιτάσσει το μητρικό ένστικτο αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για την προστασία του βρέφους.

Δεν θα πρέπει να αμελείτε την υγεία σας λόγω της πανδημίας του
Covid-19 ή να αποφεύγετε να αναζητάτε υγειονομική περίθαλψη αν τη χρειάζεστε.

Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group σε όλα τα Νοσοκομεία του (ΥΓΕΙΑ, Metropolitan Hospital, ΜΗΤΕΡΑ, Metropolitan General, ΛΗΤΩ, Creta Interclinic) λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για την προστασία των εργαζομένων και των ασθενών του.