Παθήσεις υποφύσεως

Η Υπόφυση είναι  ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη βάση του  εγκεφάλου  και μαζί με τον υποθάλαμο ελέγχουν την λειτουργία όλων των περιφερικών ενδοκρινών αδένων όπως θυρεοειδούς, γονάδων (όρχεων και ωοθηκών), επινεφριδίων, τον μεταβολισμό,  το ισοζύγιο υγρών, την έναρξη του τοκετού  και την ανάπτυξη στα παιδιά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ

Οι συνηθέστερες παθήσεις της υπόφυσης είναι  τα αδενώματα,  που αποτελούν το 75% των ενδοκρανιακών όγκων.  Το 75% των  αδενωμάτων  είναι λειτουργικά παράγουν δηλαδή μια ή περισσότερες ορμόνες και το 25%  είναι  μη λειτουργικά, δεν παράγουν ορμόνες. Μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία της υπόφυσης  μερική ή πλήρη  ανεπάρκεια,  υπερπαραγωγή    μιας ή περισσοτέρων ορμονών και νευρολογικά συμπτώματα. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να εμφανίζει ποικίλα συμπτώματα, όπως γαλακτόρροια, αύξηση μεγέθους άκρων παλαμών και πελμάτων, υπερτροφία γλώσσας χειλέων και μαλακών μορίων, αυξημένη εφίδρωση, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, κεντρική παχυσαρκία, λεπτό δέρμα που κάνει εύκολα εκχυμώσεις, κυανέρυθρες ραβδώσεις, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ανικανότητα στους άνδρες, πολύ ψηλό ανάστημα σε παιδιά-γιγαντισμός, διπλωπία και κεφαλαλγίες.

Από την κλινική εξέταση ο ενδοκρινολόγος μπορεί να εντοπίσει την ορμονική διαταραχή και να προχωρήσει στον κατάλληλο εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο που θα θέσει την τελική διάγνωση και θα καθορίσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση .