Κιρσοκήλη: Αιτία Ανδρικής Υπογονιμότητας

Aποκατάσταση της Γονιμότητας με χειρουργική επέμβαση
Ο ρόλος των υπερήχων

Γράφει η
Χριστίνα Μελέτη
Ακτινοδιαγνώστρια, Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Γενικών Υπερήχων ΜΗΤΕΡΑ

Κιρσοκήλη είναι η ανώμαλη διάταση και ελίκωση των φλεβών του σπερματικού τόνου. Οφείλεται σε ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων, που επιτρέπει την παλίνδρομη ροή του αίματος στην ορχική φλέβα. Έτσι δημιουργείται στάση του αίματος στους όρχεις και σχηματίζονται κιρσοί.

Εμφανίζεται συχνότερα σε νέους άνδρες ηλικίας 15 έως 25 ετών και είναι αιτία υπογονιμότητας, ευτυχώς αναστρέψιμης, καθώς μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Συνήθως είναι ετερόπλευρη και συχνότερη εμφανίζεται αριστερά. Ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητά της κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:

  • Η πρώτου βαθμού κιρσοκήλη ανιχνεύεται μόνον όταν ο άνδρας υποβληθεί σε U/S έλεγχο.
  • Η δευτέρου βαθμού είναι ανιχνεύσιμη από το γιατρό.
  • Η τρίτου βαθμού είναι προχωρημένη και ορατή.

Το υπερηχογράφημα είναι η απεικονιστική μέθοδος εκλογής για τη διάγνωσή της. Χαρακτηρίζεται από πολλαπλούς άνηχους σωληνοειδείς σχηματισμούς με ελικοειδή πορεία οι οποίοι εντοπίζονται ακριβώς πάνω από τον όρχι.

Φυσιολογικά η διάμετρος της ορχικής φλέβας είναι 0,5 – 2 mm. Στην κιρσοκήλη κυμαίνεται από 2 – 7 mm.

Στον υπερηχογραφικό έλεγχο περιλαμβάνεται η δοκιμασία Valsalva, η εξέταση με τον ασθενή σε όρθια θέση και η άσκηση πίεσης στη βάση του πέους.

Η Doppler υπερηχογραφία αναδεικνύει με ακρίβεια την παλινδρόμηση στην ορχική φλέβα. Σπάνια η κιρσοκήλη οφείλεται σε πίεση της σπερματικής φλέβας από ευμεγέθη μάζα κοιλίας (οπισθοπεριτοναϊκή μάζα). Οι νέοι άνδρες που αισθάνονται ότι υπάρχει πρήξιμο, παρουσιάζεται μια μάζα ή εκδηλώνεται πόνος στους όρχεις πρέπει άμεσα να συμβουλεύονται το γιατρό.

Κυριότερες επιπλοκές της κιρσοκήλης είναι η ατροφία του όρχι και η στειρότητα. Στο γενικό πληθυσμό το 17% των ανδρών με υπογονιμότητα έχουν κιρσοκήλη.

Η διόρθωση της κιρσοκήλης γίνεται με ανοικτή χειρουργική επέμβαση και μετά από 2 – 3 ημέρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις ασχολίες του.

Μετά τη χειρουργική διόρθωση η υπογονιμότητα μπορεί να αποκατασταθεί.